Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας φιλοξενεί την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018 στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου», την παράσταση: «Μία ξεχωριστή μέρα», του Έτορε Σκόλα, σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία Άσπας Καλλιάνη.

«Η πολυβραβευμένη ταινία ορόσημο «Μία ξεχωριστή μέρα» (Una Giornata Particolare) του Έτορε Σκόλα, ανεβαίνει σε θεατρική διασκευή του Αλέξανδρου Ρήγα και σκηνοθεσία της Άσπας Καλλιάνη. Ο Γκαμπριέλε (Σταύρος Ζαλμάς) διώκεται από το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας του 1938. Έχει μέχρι τη δύση του ηλίου, για να τον μεταφέρουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Η Αντονιέτα (Δήμητρα Ματσούκα), πιστή μέχρι σήμερα στο καθεστώς, παντρεμένη με έξι παιδιά, τον συναντάει χωρίς να γνωρίζει τίποτα για τις «ανατρεπτικές» του αντιλήψεις. Οι ώρες που θα περάσουνε μαζί, θα συνταράξουν τα πιστεύω της σε σχέση με το καθεστώς, αλλά και με την μέχρι τώρα ζωή της. Τη σχέση με τον άντρα της, τον φεμινισμό, την ομοφυλοφιλία, τον κόσμο και κυρίως, τη σχέση με τον ίδιο τον εαυτό της. Δύο πλάσματα μεγαλωμένα τελείως διαφορετικά, που όμως θα ανακαλύψουν μέσα από δυνατές συγκρούσεις, ότι τους ενώνει το σημαντικότερο πράγμα απ’ όλα. Και ίσως, μέχρι τη δύση του ήλιου, οι ζωές τους να αλλάξουν για πάντα.

Το «Μία ξεχωριστή μέρα» άρχισε την ιστορία του ως μία κινηματογραφική ταινία του 1977, σε σκηνοθεσία και σενάριο του Έτορε Σκόλα και αποτελεί μία από τις σημαντικότερες, αν όχι τη σημαντικότερη, δημιουργίες του σημαντικού σκηνοθέτη. Πρωταγωνιστές της ταινίας ήταν, ο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και η Σοφία Λόρεν. Πρόκειται για μία από τις πιο αναγνωρισμένες ταινίες τόσο από κριτικούς, όσο και από το κοινό, του παγκόσμιου κινηματογράφου, με δυνατά πανανθρώπινα μηνύματα, που πραγματεύεται μία συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη και διαχρονική ιστορία, καταγγέλλοντας, παράλληλα, τον φασισμό και τις καταβολές του.

Η ταινία απέσπασε, εκτός από τη λατρεία του κοινού και την αντίστοιχη εισπρακτική επιτυχία, πολλά και σημαντικά βραβεία. Μετρώντας 13 διεθνή βραβεία και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (μεταξύ αυτών: Χρυσή Σφαίρα και Βραβείο Σεζάρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα κορυφαία φιλμ του μοντέρνου κινηματογράφου», αναφέρει το δελτίο Τύπου και συνεχίζει: «Τους ρόλους του Μαρτσέλο Μαστρογιάνι και της Σοφία Λόρεν ενσαρκώνουν στη θεατρική σκηνή, ο Σταύρος Ζαλμάς και η Δήμητρα Ματσούκα.

Το «Μία ξεχωριστή μέρα», είναι από γραφής ένα θεατρικής σύλληψης δράμα. Με την οξυδερκή ματιά και το καυστικό χιούμορ του συγγραφέα και μέσα από ένα παγκόσμιο πλαίσιο υψίστης σημασίας για την παγκόσμια ιστορία, «βουτά» στις πιο ενδόμυχες σκέψεις των ανθρώπων, για να αναδείξει το απόλυτα προσωπικό σε πανανθρώπινο. Το ατομικό «παράπονο», σε συλλογική ανάγκη, το απλό χαμόγελο, σε ελπίδα.

Για να φωτίσει τις μικρές δικτατορίες που ζούμε, ή ανεχόμαστε γύρω μας, για να βοηθήσει να δούμε τους ήρωες της καθημερινότητας, για να μας καταστήσει απόλυτα αντιληπτό ότι η ζωή μας, μας ανήκει… και είτε τη διαχειριστούμε σαν όνειρο, είτε σαν σκουπίδι, αυτή θα περάσει… όλα είναι στο χέρι μας…, από τον πόλεμο μέχρι την αγάπη…

Μία ξεχωριστή μέρα, μία ξεχωριστή παράσταση, για τη δύναμη που αποκτάμε όταν σταματήσουμε να μας νοιάζει τι θα πει ο κόσμος και ζήσουμε στον κόσμο που εμείς δημιουργούμε. Ακόμα κι αν αυτός, ο κόσμος, αντέχει μόνο δύο. Ακόμα κι αν αυτός, ο κόσμος, αντέχει μόνο μέχρι τη δύση του ηλίου.

Έτσι, έρχεται «Μία ξεχωριστή μέρα» στο θέατρο, σε αυτή τη δραματοποιημένη ποίηση, για να φωτίσει την αυλαία και να μας πει: «Να λες εγώ, μονάχος μου, θα σώσω τον κόσμο… κι αν χαθεί, μη λυπηθείς, τίποτε δεν χάθηκε ποτέ… Πώς αλλιώς, αφού αγαπιούνται οι άνθρωποι…;;».

Μετάφραση/διασκευή: Αλέξανδρος Ρήγας

Σκηνοθεσία: Άσπα Καλλιάνη

Σκηνικά: Group 1

Φωτισμός: Βασίλης Κλωτσοτήρας

Πρωτότυπη μουσική: Γιώργος Μελισσινός

Ηχητικός σχεδιασμός: Κωστής Κόντος

Βοηθός σκηνοθέτη: Κωνσταντίνα Σταυροπούλου

Ενδυματολόγος: Ελένη Μπλέτσα

Κατασκευή σκηνικών: Eno Shkodrani

Φωτογραφίες: Χρήστος Κοτσιρέας

Παραγωγή: ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ

Παίζουν: Σταύρος Ζαλμάς, Δήμητρα Ματσούκα, Αρτέμης Γαβριλούκ, Γιώτα Ζερδεβά, Νίκος Κεπεσίδης, Νίκος Νικολαΐδης, Λεωνίδας Χρυσομάλλης.

Παραστάσεις

Παρασκευή 02/02/2018 ώρα 21.00

Σάββατο 03/02/2018 ώρες 18.00 και 21.00

Κυριακή 04/02/2018 ώρες 17.00 και 20.00

Τιμές εισιτηρίων

Προπώληση: 12€ (έως την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2018)

Ταμείο: Απογευματινές 15€ κανονικό, 12€ μειωμένο, βραδινές 18€ κανονικό, 15€ μειωμένο. Προπώληση εισιτηρίων καθημερινά, από την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018, 11.00-21.00, στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας (τηλ. ταμείου 2510620566). Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας: 2510220876-2510220877 (ώρες γραφείου)».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ