Η ημέρα που στην Καβάλα θα κυκλοφορήσουν οι πρώτοι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι για τυφλά άτομα, δεν είναι πολύ μακρινή. Μία «πρώτη γεύση» θα πάρουν οι Καβαλιώτες και οι Καβαλιώτισσες το ερχόμενο Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2016, στη βιωματική δράση που θα γίνει στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (Κ.Ε.Α.Τ.) και η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών, σε συνεργασία με το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος» και με θέμα: «Η διεκδίκηση της αυτονομίας των ατόμων με αναπηρία όρασης, μέσα από την εκπαίδευση και την αποκατάσταση». «Η Καβάλα είναι έτοιμη να υποδεχτεί τους πρώτους σκύλους οδηγούς ατόμων με πρόβλημα στην όραση», είπε ο Σμάραγδος Κρεμμύδας, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών ανατολικής Μακεδονίας, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2016 στο Δημαρχείο Καβάλας. Ο πρόεδρος της Ένωσης ευχαρίστησε, προσωπικά, τη δήμαρχο, Δήμητρα Τσανάκα και την αντιδήμαρχο κοινωνικής προστασίας, Κυριακή Χιώτη-Πρασσά, για την αμέριστη και συνεχή ανταπόκριση τους, στα αιτήματα των συλλόγων ατόμων με αναπηρίες και πρόσθεσε: «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και ενθουσιασμένοι, που φέραμε την εκδήλωση αυτή στην Καβάλα. Μέσω των δράσεων αυτών, πετυχαίνουμε την ενημέρωση και την αποδοχή των ατόμων με αναπηρίες από τις τοπικές κοινωνίες».
Η δήμαρχος Καβάλας επανέλαβε, πως η δημοτική αρχή στηρίζει εμπράκτως τη συγκεκριμένη δράση και οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια των συλλόγων ατόμων με αναπηρίες, με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων τους και την ευαισθητοποίηση των υπόλοιπων πολιτών. «Η εκδήλωση αυτή είναι πολύ σημαντική. Παρόμοια της, δεν έχει γίνει αλλού στην Ελλάδα, εκτός από την Αθήνα. Θα δοθούν χρήσιμες πληροφορίες σε όσους και όσες την παρακολουθήσουν», σημείωσε.
Η δράση θα είναι τριήμερη. Την Παρασκευή 7 (στις 4μ.μ.) και το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 (στις 9:30π.μ.) θα φιλοξενηθεί στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας, ενώ την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 (στις 10π.μ.), στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας.
«Τα μηνύματα και οι πληροφορίες που θα προβληθούν μέσω της εκδήλωσης, είναι ιδιαίτερης σημασίας. Θα αρχίσει να περιγράφεται μία διαδρομή, από την πρώτη στιγμή της παρουσίασης ενός προβλήματος υγείας που σχετίζεται με την όραση. Θα δοθούν πληροφορίες για το πώς μπορεί η αναπηρία όρασης να γίνει αντιληπτή, πώς πρέπει να κινηθούν οι γονείς από εκεί κι έπειτα, από πού θα αντλήσουν πληροφορίες για το πώς θα κινηθούν, με ποια βοήθεια θα μεγαλώσει ένα παιδί με αναπηρία όρασης, ποια είναι τα δικαιώματά του, οι παροχές από την πολιτεία, ποιες επιλογές έχει στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική αποκατάσταση, στην εκπαίδευση για την κινητικότητα, τον προσανατολισμό και τις δεξιότητες καθημερινής διαβίωσης, ώστε να γίνει ανεξάρτητο. Θα δοθούν πληροφορίες για τη σπουδαιότητα της υποστηρικτικής τεχνολογίας. Επίσης, το Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», θα συμμετέχει στην εκδήλωση με τέσσερις σκύλους οδηγούς τυφλών. Στη διάρκεια των εισηγήσεων της Παρασκευής, μέσα από την προσωπική εμπειρία των ίδιων των ατόμων με αναπηρία όρασης, θα παρουσιαστεί η τυφλότητα και οι πτυχές της στην καθημερινή ζωή του καθενός. Μετά το τέλος των εισηγήσεων, οι παριστάμενοι θα έχουν την ευκαιρία να «βιώσουν» την αναπηρία όρασης μέσα από ένα βιωματικό εργαστήριο με το «λευκό μπαστούνι».
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, μετά το πέρας της ενημέρωσης στην Καβάλα, θα ακολουθήσει βιωματική δράση για τα άτομα με τυφλότητα με τους σκύλους οδηγούς. Όσοι έχουν οπτική αναπηρία, δηλαδή, θα μπορούν να περπατήσουν με τον σκύλο οδηγό σε συγκεκριμένη διαδρομή, ώστε να αποκτήσουν την εμπειρία αυτή. Στη συνέχεια, θα ακολουθηθεί άλλη διαδρομή στο κέντρο της πόλης, από τη δημοτική βιβλιοθήκη στην οδό Ομονοίας, μετά στη Διεύθυνση Αστυνομίας, όπου θα γίνει συνάντηση, για σύντομη ενημέρωση, με τον αστυνομική διευθυντή (11:15π.μ.), έπειτα προς τις καφετέριες του πεζόδρομου Παύλου Μελά, για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των καταστηματαρχών και του κοινού, θα γίνει πέρασμα από την οδό Ελευθερίου Βενιζέλου προς την παραλιακή οδό, όπου μέσα από τους οδηγούς όδευσης τυφλών, η ομάδα θα κατευθυνθεί προς την αφετηρία των αστικών λεωφορείων, για να επιβιβαστεί σε λεωφορείο και να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, όπου θα γίνει συνάντηση με τον διοικητή (12:30μ.μ.). Στην επιστροφή, θα γίνει επίσκεψη στην καφετέρια της αίθουσας επιβατών του λιμανιού της Καβάλας.
Στη διαδρομή, θα μοιράζεται ενημερωτικό υλικό, σε μία προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης όλων των εμπλεκόμενων (πολίτες, καταστηματάρχες, υπάλληλοι καταστημάτων, φορείς, υπηρεσίες κ.λπ.) για τους σκύλους οδηγούς και τη νομοθεσία που σχετίζεται με την ελεύθερη πρόσβασή τους παντού (μέσα μαζικής μεταφοράς, χώροι μαζικής συνάθροισης, πολιτισμού, αθλητισμού κ.λπ.).
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016, μετά το πέρας της ενημέρωσης στη Δράμα, θα πραγματοποιηθεί βιωματική δράση για τα άτομα με αναπηρία όρασης, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να περπατήσουν μαζί με τους σκύλους οδηγούς. Στη συνέχεια, θα γίνει περιήγηση μέσα στην πόλη, στο κέντρο όπου υπάρχουν οι καφετέριες, ταβέρνες, ξενοδοχεία κ.λπ. κι έπειτα, με το αστικό λεωφορείο μεταφορά στο νοσοκομείο της πόλης (12:15μ.μ.)», αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου. Αναλυτικά το πρόγραμμα του τριημέρου είναι το ακόλουθο:
Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016
16:00-16:30 Προσέλευση-εγγραφές
16:30-17:00 Χαιρετισμοί
17:00-17:30 Παρουσίαση φορέων (Π.Ε. αν. Μακεδονίας, Κ.Ε.Α.Τ., Κέντρο «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος»)
17:30-18:30: Πρώτο πάνελ ομιλητών
1η εισήγηση: Λιόλιου Χρυσή, κοινωνική λειτουργός: «Ο εντοπισμός και η καταγραφή ατόμων με αναπηρία όρασης σε όλες τις ηλικίες και η παραπομπή τους στις αντίστοιχες δομές»
2η εισήγηση: Παπαϊωάννου Αθανάσιος, προϊστάμενος ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Νομού Καβάλας: «Η εκπαίδευση μαθητών με αναπηρία όρασης στο γενικό και στο ειδικό σχολείο. Τι είναι η παράλληλη στήριξη»
3η εισήγηση: Γιανουλίδης Σταύρος, ψυχολόγος-παιδαγωγός, διευθυντής του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Καβάλας: «Πρώιμη παρέμβαση σε παιδιά με αναπηρία όρασης»
4η εισήγηση: Χατζησάββα Δέσποινα, εκπαιδευτικός: «Εκπαίδευση παιδιών με αναπηρία όρασης»
18:30-19:00 Διάλειμμα-μπουφές
19:00-20:30 Δεύτερο πάνελ ομιλητών
1η εισήγηση: Μπαξεβάνου Φωτεινή, εκπαιδεύτρια κινητικότητας, προσανατολισμού και δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με αναπηρία όρασης: «Αυτονομία στην κίνηση-προσβασιμότητα-ελεύθεροι ορίζοντες επιλογών;;»
2η εισήγηση: Κελεκτσόγλου Κωνσταντίνα, μαθήτρια: «Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας μαθητής με αναπηρία όρασης στο σχολείο και πώς καταφέρνει να ανταπεξέλθει στις εκπαιδευτικές ανάγκες»
3η εισήγηση: Μποζ Ερσίν, διευθυντής Ειδικού Σχολείου τυφλών και αμβλυώπων Φελώνης: «Η συμβολή των νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση και στην επαγγελματική αποκατάσταση»
4η εισήγηση: Δουσόπουλος Ευστάθιος, δασολόγος-περιβαλλοντολόγος καθηγητής Ειδικής Αγωγής: «Αποτύπωση της προσωπικής εμπειρίας ενός ατόμου με αναπηρία όρασης, που αποκαταστάθηκε επαγγελματικά και μάλιστα εργάζεται σε ειδικό σχολείο»
20:30-21:00 Βιωματικό εργαστήριο με το «λευκό μπαστούνι»
21:00 Κλείσιμο εργασιών πρώτης ημέρας
Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016
9:30-9:45 Προσέλευση
9:45-10:30 Παρουσίαση του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», ερωτήσεις
Θα ακολουθήσει περιήγηση στο κέντρο της Καβάλας κι επίσκεψη σε φορείς με τη συνοδεία των σκύλων οδηγών.
Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 (Δράμα)
10:00-10:15 Προσέλευση
10:15-11:00 Παρουσίαση του Κέντρου «Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδος», ερωτήσεις
Θα ακολουθήσει περιήγηση στο κέντρο της Δράμας κι επίσκεψη σε φορείς με τη συνοδεία των σκύλων οδηγών.
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης της εκδήλωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ