Κυριολεκτικά άνοιξε και ομόρφυνε ο χώρος, με τη διάλυση του τεράστιου σαπιοκάικου, το οποίο παρέμενε στην άκρη της ακτής του Καρνάγιου, εδώ και 25 χρόνια, επειδή ήταν κατασχεμένο από την τότε Αγροτική Τράπεζα. Πάρα πολλές φορές είχαμε γράψει στο παρελθόν να απομακρυνθεί το καΐκι αυτό από την ακτή του Ναυπηγείου, δεδομένου, ότι, όχι μόνο περιόριζε την θέα, αλλά ρύπαινε την εικόνα της παραδοσιακής αυτής ακτής και γινόταν εστία μόλυνσης, δεδομένου ότι πολλοί περαστικοί πετούσαν εκεί τα σκουπίδια που είχαν. Η διάλυση και απομάκρυνσή του, έγινε από το συνεργείο που ανέλαβε, μετά από διαγωνισμό του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, να απομακρύνει τα ναυάγια της περιοχής μας, όπως το πλωτό από την ακτή της Ραψάνης, ένα ναυάγιο από το λιμάνι της Κεραμωτής και ένα από το λιμάνι της Ηρακλείτσας.
Βέβαια, το σκάφος αυτό, δεν ήταν ναυαγισμένο, αλλά κατασχεμένο από την τράπεζα. Ωστόσο, ήταν μια πολύ καλή λύση για να καθαρίσει ο τόπος από το ερειπωμένο αυτό σκαρί. Αναρωτιόμαστε όμως, τι συνέβη και επιτράπηκε τόσα χρόνια να παραμένει εκεί το σάπιο αυτό καΐκι. Όταν κατασχέθηκε, προφανώς ήταν αξιόπλοο και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με χίλιους τρόπους. Αν δεν μπορούσε να γίνει η ρύθμιση των χρεών του τότε ιδιοκτήτη του, για να τον αφήσουν να συνεχίσει να δουλεύει μ’ αυτό, θα μπορούσε να το δημοπρατήσει η τράπεζα και να το αγοράσει κάποιος άλλος.
Οι τράπεζες, όμως, (όπως και το δημόσιο) καθόλου δεν νοιάζονται για την αξιοποίηση τέτοιων περιουσιακών στοιχείων, παρά μόνο ενεργούν τιμωρητικά, δημιουργώντας και πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες. Αναρωτιόμαστε, αν θα μπορούσε ένας ιδιώτης να αφήσει επί τόσα χρόνια, ένα τέτοιο καΐκι στο σημείο αυτό, χωρίς μάλιστα να πληρώνει ενοίκιο στον αρμόδιο φορέα. Πλήρωσε έστω ένα ευρώ η τράπεζα στα Δημόσια Κτήματα ως ενοίκιο επί τόσα χρόνια;;; Αν δεν μπορούσε η τράπεζα να το αξιοποιήσει, θα μπορούσε τότε, που το σκάφος δεν είχε ακόμη σαπίσει, να το διαθέσει στον Δήμο, ή στον ΟΛΚ (τότε Λιμενικό Ταμείο) να το ποντίσει κοντά σε τουριστική ακτή, για να γίνει χώρος αναπαραγωγής ψαριών και αλίευσης από ψαροντουφεκάδες.
Σπεύδουμε να διευκρινίσουμε ότι αυτό τώρα, δεν θα γινόταν, δεδομένου ότι ήταν τόσο σάπιο που κατά τη μεταφορά θα διαλυόταν. Κάτι ανάλογο δεν έγινε μήπως, με το κτίριο του ΤΕΑΥΚΕ, που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το Καρνάγιο και συνεχίζει να παραμένει εγκαταλειμμένο στην τύχη του εδώ και δεκαετίες, αφού το ΙΚΑ το οποίο το είχε (και το έχει) στην ιδιοκτησία του, απλώς δεν νοιαζόταν;;;; Για να μην πούμε και για πολλές άλλες παρόμοιες περιπτώσεις…