Σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού, που έγινε την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021, στο «Ρέμα Παλαιάς Καβάλας», στην ανάντη πλευρά του παλιού νερόμυλου, διέρχονται από την συγκεκριμένη θέση, αυτή την εποχή (μετά τις έντονες βροχοπτώσεις), περίπου 122.000 κυβικά μέτρα νερού ημερησίως (για την ακρίβεια 131.833,419 κυβικά μέτρα ημερησίως), δηλαδή με αναγωγή, 48.119.198,110 κυβικά μέτρα νερού ετησίως. Η μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής του νερού πραγματοποιήθηκε από τον Θωμά Παπαλάσκαρη, MSc. πολιτικό/υδρολόγο μηχανικό, υποψήφιο διδάκτορα του Τομέα Υδραυλικών Έργων, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.).
Σύμφωνα με μέτρηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού, που έγινε τον Αύγουστο 2013 στην ίδια, περίπου, θέση (μετά τον έντονο καύσωνα και την περίοδο ανομβρίας), αυτός βρέθηκε ίσος με 757,73 κυβικά μέτρα ημερησίως, δηλαδή 276.570,72 κυβικά μέτρα νερού ετησίως, δηλαδή, μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου ίσο με επτά έτη και τρεις μήνες, υπήρξε μία διαφοροποίηση του ρυθμού της διερχόμενης παροχής νερού στο «Ρέμα Παλαιάς Καβάλας», όπου ο ρυθμός διερχόμενης παροχής νερού σε χειμερινές συνθήκες πλημμύρας είναι περίπου 174 (για την ακρίβεια 173,98), φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο σε θερινές συνθήκες ξηρασίας (υπό την επίδραση της συγκεκριμένης κακοκαιρίας).
Σε μελλοντικό χρόνο, θα γίνει προσπάθεια να μετρηθεί και ο ρυθμός διερχόμενης παροχής νερού και σε άλλες θέσεις κατά μήκος του ρέματος, όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης, ώστε να διαμορφωθεί μία περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με την υδρολογική συμπεριφορά του ρέματος σε όλο το μήκος της διαδρομής του. Οι παραπάνω μετρήσεις, αποτελούν μέρος μιας σειράς μετρήσεων που πρόκειται να ακολουθήσουν τόσο στο συγκεκριμένο ρέμα, όσο και στα υπόλοιπα ποτάμια, ρέματα και φράγματα του Νομού Καβάλας, όσο συχνότερα είναι δυνατό, αποκλειστικά με ίδια οικονομικά και άλλα μέσα, αφιλοκερδώς, χωρίς καμία υλική και άλλου είδους υποστήριξη, χρησιμοποιώντας ελεύθερο χρόνο. Το σύνολο των μετρήσεων, ενδεχόμενα θα χρησιμοποιηθούν από τις αρμόδιες Αρχές και θα βοηθήσουν για τις μελέτες υδραυλικών έργων στον Νομό Καβάλας και αφιερώνονται στους κατοίκους του.