Το μερίδιο που της αναλογεί και την θέση που της αξίζει, θέλει να κατακτήσει η Καβάλα στον χώρο του τουρισμού κρουαζιέρας. Για να πετύχει τον στόχο, δηλαδή να γίνει προορισμός στον τουρισμό κρουαζιέρας, συνέπραξαν τρεις μεγάλοι τοπικοί φορείς. Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας (Ο.Λ.Κ.), ο Δήμος Καβάλας, μέσω της κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια» και το Επιμελητήριο Καβάλας. Οι τρεις φορείς «προσέλαβαν» ειδικό σύμβουλο για το αντικείμενο, που είναι ο Χρήστος Νικλοαΐδης. «Η συνεργασία μας με τον Δήμο και το Επιμελητήριο Καβάλας είναι άψογη. Τα τελευταία δύο έτη έγινε πιο στενή και επαγγελματική, με σκοπό να αναπτύξουμε τον τουρισμό κρουαζιέρας. Αυτό το είδος τουρισμού, μπορεί να φέρει οφέλη στην Καβάλα και είναι ένα «δώρο» προς την τοπική κοινωνία από τους φορείς που συνεργάζονται», είπε ο πρόεδρος της «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.», Γιώργος Φιλόσογλου, προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημέρωσης, ενώ σημείωσε ότι: «Είμαστε τυχεροί που έχουμε μαζί μας τον Άγγελο Βλάχο, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο».

Ο διευθύνων σύμβουλος της «Οργανισμός Λιμένα Καβάλας Α.Ε.», σχολίασε πως η συνέργεια των τριών φορέων για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, είναι μοναδική στην Ελλάδα, αποτελεί κατάκτηση και πρέπει να διασφαλιστεί. «Όταν αναπτύσσεται το λιμάνι, έχει ανάπτυξη και η πόλη. Δεν είμαστε ξεχωριστά βιλαέτια. Η συνεργασία αυτή, για τον τουρισμό κρουαζιέρας, πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, ενώ ο πρόεδρος της «Δημωφέλεια», Παναγιώτης Αγγελίδης, ανέφερε ότι τα αποτελέσματα της συνεργασίας είναι ορατά, αφού κάθε έτος υπάρχει αύξηση στις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Επεσήμανε ακόμα, ότι οι φορείς και η τοπική κοινωνία πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση, γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες στον τουρισμό κρουαζιέρας.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας, χαρακτήρισε θετικό το αποτύπωμα της συνέργειας των φορέων και πρωτοποριακό το εγχείρημα για τα ελληνικά δεδομένα. Σημείωσε ότι, για να υπάρξουν τα επιθυμητά οφέλη, χρειάζεται βελτίωση των λιμενικών υποδομών και σωστή ενημέρωση του εμπορικού κόσμου.

Ο ειδικός σύμβουλος, Χρ. Νικολαΐδης, δήλωσε πως θα υποστηρίξει τεχνικά την προσπάθεια, αλλά θα πρέπει να γίνει σοβαρή μελέτη κάποιων πραγμάτων. «Η κρουαζιέρα είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Κάναμε μία βάση με τους εταίρους, για να δούμε πως θα δουλέψει ο προορισμός για την κρουαζιέρα και όχι η κρουαζιέρα για τον προορισμό. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο προϊόν. Το προϊόν κρουαζιέρας της Καβάλας είναι, σήμερα, αδόμητο. Γίνεται μία κοσμογονία στον τουρισμό κρουαζιέρας και δεν πρέπει να είμαστε απόντες. Οι ενέργειες μας πρέπει να είναι στοχευμένες», είπε, μεταξύ άλλων και ο Άγ. Βλάχος συμφώνησε μαζί του, συμπληρώνοντας πως η κρουαζιέρα είναι ένα σύνθετο προϊόν και απαιτεί σύνθετες τεχνικές προσέγγισης.

Ανακοίνωσε ακόμα, ότι το έργο στον προσήνεμο μόλο του λιμανιού «απόστολος Παύλος» θα τελειώσει σύντομα και ότι θα γίνει κάθε απαραίτητη παρέμβαση στις λιμενικές υποδομές, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα και κυρίως η ασφάλεια για τα κρουαζιερόπλοια που έρχονται στην Καβάλα. Στον σχεδιασμό της διοίκησης του Ο.Λ.Κ., είναι και η αξιοποίηση του χώρου των παλιών αποθηκών, όπου θα κατασκευαστεί ο σταθμός υποδοχής των επιβατών κρουαζιέρας.

Στα μελλοντικά σχέδια, τέλος, είναι μία συνέργεια με το λιμάνι του Μπουργκάς της Βουλγαρίας, προκειμένου να αναπτυχθεί παράλληλα ο τουρισμός κρουαζιέρας στην Μαύρη θάλασσα και στην Μεσόγειο θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ