• Δεν υπάρχει, θεωρούμε, πλουσιότερη γλώσσα στον κόσμο, από την ελληνική γλώσσα. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της γλώσσας μας, είναι ότι υπάρχουν συγκεκριμένες λέξεις για κάθε έννοια. Έτσι, ο ομιλών, ή ο γράφων, μπορεί να εκφραστεί με απόλυτη σαφήνεια. Από την άλλη πλευρά, κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί τον πλούτο των λέξεων κάνοντας «λογοπαίγνιο», δηλαδή «παιχνίδι με τις λέξεις».
  • Αυτό συνέβη στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018, για την ψήφιση του ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης του οικονομικού έτους 2017. Το «παιχνίδι με τις λέξεις» έκαναν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, με σκοπό να δικαιολογήσουν την αρνητική τους ψήφο.
  • Αλλά, ας δούμε τη διαφορά στις έννοιες των λέξεων που χρησιμοποιήθηκαν. Απόθεμα (ταμειακό): αυτό που βαθμηδόν συντελείται με απόθεση. Π.χ., μία ποσότητα χρημάτων, που φυλάχτηκε για μελλοντική χρήση. Στον ισολογισμό του Δήμου Καβάλας αναφέρεται ο (λογιστικός) όρος «ταμειακό απόθεμα». Πρόκειται, δηλαδή, για μία ποσότητα χρημάτων που βρίσκεται στην άκρη, όπως ανέφερε η δήμαρχος, Δήμητρα Τσανάκα, για τυχόν έκτακτες ανάγκες, όπως η αντιμετώπιση των λεγόμενων επισφαλειών. Ο Δήμος Καβάλας, σύμφωνα με το κείμενο του ισολογισμού του οικονομικού έτους 2017, έχει ταμειακό απόθεμα εννέα (9) εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, όπως αναφέρθηκε, τα δύο (2) εκατομμύρια ευρώ, περίπου, αφορούν την μισθοδοσία του προσωπικού.
  • Ο Ηλίας Καλανταρίδης, αντιδήμαρχος Οικονομικών, εξήγησε, επίσης, ότι τα χρήματα αυτά, πλην των δύο εκατομμυρίων ευρώ για την μισθοδοσία, δεν «κάθονται σε μία άκρη», αλλά αξιοποιούνται για τις ανάγκες του Δήμου. Ωστόσο, για τις παρατάξεις της μειοψηφίας, τα εννέα εκατομμύρια ευρώ αποτελούν «πλεόνασμα». Τι σημαίνει, όμως, πλεόνασμα; Αυτό που περισσεύει, που είναι περισσότερο από το κανονικό, από το απαραίτητο, το καθαρό κέρδος. Γι’ αυτό, κατά την άποψη τους, πρέπει το «περίσσευμα» να ξοδευτεί (σε έργα).
  • Η άποψη αυτή, δυστυχώς, διατυπώθηκε από δημοτικούς συμβούλους, οι οποίοι έχουν μεγάλη εμπειρία από την ψήφιση ισολογισμών, απολογισμών και προϋπολογισμών του Δήμου Καβάλας, αφού άσκησαν, για κάποια έτη και διοίκηση! Όπως, ο Κωστής Σιμιτσής, ο Άρης Βέρρος και ο Βαγγέλης Παππάς. Δεν είναι δυνατό για τόσο έμπειρα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, να θεωρούν το ταμειακό απόθεμα ως πλεόνασμα. Άρα, σκοπίμως έγινε το «λογοπαίγνιο», προκειμένου να ασκηθεί κριτική προς τη δημοτική αρχή, για τον τακτοποιημένο ισολογισμό του οικονομικού έτους 2017.
  • Εκείνο που προέταξε η μειοψηφία, λοιπόν, είναι ότι η διοίκηση του Δήμου Καβάλας, δεν αξιοποιεί το ταμειακό απόθεμα για την παραγωγή έργου, ενώ υποβάθμισε το πιο σοβαρό και σημαντικό συμπέρασμα του ισολογισμού, ότι η χρηματοοικονομική κατάσταση του Δήμου είναι, έπειτα από επτά-οκτώ έτη εφαρμογής του σχεδίου «Καλλικράτης», για πρώτη φορά, η καλύτερη όλων των ετών. Με απλά λόγια, ο Δήμος Καβάλας έχει «νοικοκυρευτεί» οικονομικά και μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια, για να κάνει τα επόμενα βήματα.
  • Για μερικούς συμπολίτες, μπορεί να θεωρηθεί μεγάλο, ή υπερβολικό, το χρονικό διάστημα των πέντε ετών, για να καταφέρει η διοίκηση να «νοικοκυρέψει» τα οικονομικά του Δήμου Καβάλας. Αυτοί που ασχολήθηκαν με το ζήτημα γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα.
  • Από κει και πέρα, νομίζουμε πως πρέπει να πιστωθεί στη δημοτική αρχή η προσπάθεια που καταβλήθηκε και καταβάλλεται, μέσα σ’ ένα ιδιαίτερα δυσμενές (οικονομικό και κοινωνικό) περιβάλλον για την Ελλάδα, ώστε σήμερα ο Δήμος Καβάλας να μη κινδυνεύει από χρεοκοπία και συγχρόνως, να ετοιμάζεται για το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Πως είναι δυνατό να γίνουν «ανοίγματα», αν δεν υπάρχει η οικονομική ασφάλεια; Το γνωρίζει, πολύ καλά και ο απλός νοικοκύρης.
  • Το οικονομικό «συμμάζεμα» του Δήμου, επομένως, ήταν η πρώτη και μεγαλύτερη προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, ώστε να αρχίσει να «χτίζει πάνω σε γερά θεμέλια» το μέλλον του τόπου. Παρά το στενό οικονομικό περιβάλλον έγιναν και σημαντικά έργα, ενώ δόθηκε το «στίγμα» για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Η επόμενη δημοτική αρχή, λοιπόν, θα έχει να ασχοληθεί λιγότερο με την οικονομική κατάσταση του Δήμου.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΑΝ θέλει κανείς να διαπιστώσει τά χρηματικά διαθέσιμα σήμερα στο Δήμο είναι ευκολο,νά δούμε αν αυτά πού ισχυρίζεται ο κ.Αντιδήμαρχος είναι αληθή.Δυστυχώς όμως η πολυξεροσύνη των ως ανω αναφερομένων δίνουν την ευκαιρία να επικεντρώνεται η συζήτηση τι εινα πλέονασμα και τι ταμειακό απόθεμα και ετσι να μην ελεγχεται ουσιαστικά ο ισολογισμός,ο οποίος είναι πού είναι στατικό μέγεθος ερχεται και καθυστερημένα και ολοκληρώνεται η ασάφεια και η θολούρα πού οδηγεί σέ απάξίωση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ