-Η διαβούλευση που θα γίνει, για την απορρόφηση των τμημάτων των πανεπιστημιακών κόμβων Καβάλας και Δράμας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, θα έχει, κατά την άποψη μου, προσχηματικό χαρακτήρα. Ο υπουργός παιδείας και οι βουλευτές της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, δεν θα λάβουν υπόψη τις (αρνητικές) αποφάσεις των συνελεύσεων των τμημάτων και της συνέλευσης του Διεθνούς Πανεπιστήμιου Ελλάδας. Το σχέδιο νόμου θα ψηφιστεί και έπειτα από τρεις μήνες, όπως εκτίμησε ο Νάσος Μητρόπουλος, καθηγητής του ΔΙ.ΠΑ.Ε., οι «κόμβοι» της Καβάλας και της Δράμας θα απορροφηθούν «και με την βούλα της Βουλής των Ελλήνων», στο «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο. Διαδικασία fast track!
-Αν θέλει, πραγματικά, η κυβέρνηση να ενισχύσει τα δημόσια πανεπιστήμια, για να ανταπεξέλθουν στον ανταγωνισμό με τα μη κρατικά-ιδιωτικά, που θα αρχίσουν να «φυτρώνουν» από το 2024 στην Ελλάδα, πρέπει να πάρει μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση. Η απόσπαση τμημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε., για να απορροφηθούν από το «Δημοκρίτειο» Πανεπιστήμιο, δεν είναι τέτοιο μέτρο.
-Επίσης, για να ενισχυθούν τα τμήματα Οινολογίας και Δασολογίας στον «κόμβο» της Δράμας, ώστε να προελκύσουν περισσότερους φοιτητές και να γίνουν βιώσιμα, δεν βοηθάει η διατήρηση της «ελάχιστης βάσης εισαγωγής». Αν θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πρωτοεισαγόμενων φοιτητών στα δύο τμήματα, για να διασωθεί ο «κόμβος», πρέπει να ανασταλεί η «ελάχιστη βάση εισαγωγής» για τα συγκεκριμένα τμήματα, έως ότου ανακάμψει ο πληθυσμός των φοιτητών τους.
-Στο σχέδιο νόμου, δεν θα έπρεπε να συζητηθεί η αποδυνάμωση του ΔΙ.ΠΑ.Ε., αλλά η ενδυνάμωση του. Και πως μπορεί να γίνει αυτή; Με την αλλαγή του χαρακτήρα του ιδρύματος, δηλαδή από «θεματικό» να γίνει «ερευνητικό» πανεπιστήμιο, όπως το «Δημοκρίτειο» πανεπιστήμιο. Και πως θα γίνει ερευνητικό ίδρυμα το ΔΙ.ΠΑ.Ε.; Θα γίνει, καρντάσια, με την ίδρυση Ιατρικής Σχολής στην Καβάλα, Νομικής Σχολής στην Δράμα και Πολυτεχνικής Σχολής στις Σέρρες! Έτσι, μαζί με τις υπάρχουσες σχολές, θα γίνει ένα ολοκληρωμένο Πανεπιστήμιο, που θα εκτείνεται σε όλη την Μακεδονία!
-Στην Καβάλα θα λειτουργούν δύο δυναμικές σχολές, η Ιατρική Σχολή και η Σχολή Θετικών Επιστημών (θα συμπληρωθεί με το Μαθηματικό Τμήμα) και η πόλη θα γίνει «έδρα», αντί «κόμβος», ενός μεγάλου πολυεδρικού ιδρύματος, ίσως του μεγαλύτερου στην Ελλάδα! Στις δύο σχολές θα φοιτούν και αλλοδαποί φοιτητές, όπως οι Έλληνες σπουδάζουν ιατρική και θετικές επιστήμες στο εξωτερικό, ώστε να πραγματοποιηθεί ο διεθνής χαρακτήρας του ΔΙ.ΠΑ.Ε.
-Αντιλαμβάνεστε, καρντάσια, πόσοι φοιτητές θα έρχονται κάθε έτος στην Καβάλα. Θα ενωθούν, λοιπόν, οι βουλευτές Καβάλας, Δράμας, Σερρών, για να διεκδικήσουν στην διαβούλευση για το νομοσχέδιο τον παραπάνω στόχο; Ή, θα αφήσουν την μεγάλη ευκαιρία να περάσει;