-Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την νέα αναδιάρθρωση που γίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση κι ενώ καταργούνται οι δημοτικές επιχειρήσεις, τα Νομικά Πρόσωπα των Δήμων, θα συνεχίσουν να υπάρχουν μόνο τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.). Πώς να καταργηθούν τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και να διαγραφεί μία ιστορία τεσσάρων δεκαετιών; Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, το 1983, δημιούργησε τα πρώτα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., με σκοπό: «την προώθηση και ανάπτυξη της θεατρικής τέχνης στην ελληνική περιφέρεια». Οι βασικοί στόχοι ήταν: α) η πραγματοποίηση σειράς περιοδειών στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, β) η ενεργοποίηση των τοπικών καλλιτεχνικών δυνάμεων και η ευαισθητοποίηση της νεολαίας όχι μόνο με τις παραστάσεις, αλλά και με άλλες παράλληλες δραστηριότητες και πρωτοβουλίες συναφείς με την θεατρική τέχνη, γ) οι συμπαραγωγές και οι ανταλλαγές θεατρικών παραστάσεων με άλλα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., οι αναθέσεις νέων θεατρικών έργων, οι μεταφράσεις αρχαίου δράματος, ή ξένου έργου εκεί που υπάρχει στο δραματολόγιο, η πρωτοποριακή και ερευνητική δουλειά, δ) η συμμετοχή σε αναγνωρισμένου κύρους διεθνή φεστιβάλ και η προώθηση του νεοελληνικού έργου, ε) η βελτίωση του επιπέδου της παρεχόμενης θεατρικής και γενικότερα καλλιτεχνικής παιδείας σε όλα τα επίπεδα, στ) η συστηματική συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα.
-Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας συμπληρώνει 32 (συναπτά) έτη θεατρικής παράδοσης και καλλιτεχνικής δημιουργίας, έχοντας για αρκετά έτη, επίσης, την ευθύνη για την διοργάνωση του κορυφαίου θεατρικού θεσμού στην βόρεια Ελλάδα, του φεστιβάλ Φιλίππων. Από το 2024, όπως είπε ο νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Αρχέλαος Γρανάς, θα αναλάβει μία ακόμα αρμοδιότητα. Την διοργάνωση του φεστιβάλ Cosmopolis, το οποίο έμεινε «ορφανό» μετά από την κατάργηση της δημοτικής κοινωφελούς επιχείρησης «Δημωφέλεια». Η δημοτική Αρχή θέλει να κάνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πολυπολιτισμικό εργαλείο και «ομπρέλα» όλων των θεσμών πολιτισμού του Δήμου Καβάλας! Αλλά αυτό, δεν συνάδει με τον ρόλο του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., που αναφέρθηκε στην αρχή του άρθρου μας.
-Θεωρούμε εντελώς άστοχη την ένταξη του φεστιβάλ Cosmopolis στις αρμοδιότητες του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. κι ας ανατεθεί η διοργάνωση του φεστιβάλ σε «εξωτερικό συνεργάτη». Παραπάνω αναφέραμε ότι, ένας από τους στόχους των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., είναι η συμμετοχή σε αναγνωρισμένου κύρους διεθνή φεστιβάλ. Η συμμετοχή, όχι η διοργάνωση τέτοιων φεστιβάλ. Κατά την άποψη μας, η διοργάνωση, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, του φεστιβάλ Φιλίππων είναι βαρύ φορτίο. Ρωτήστε το (ηρωικό) προσωπικό του Οργανισμού πόση δουλειά χρειάζεται κάθε καλοκαίρι, για να πραγματοποιηθεί ένα άρτιο φεστιβάλ Φιλίππων. Και μάλιστα, αμέσως μετά από τις δύο καλλιτεχνικές περιόδους, την α΄ και την β΄, στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνει φεστιβάλ κάθε καλοκαίρι και τέτοιου επιπέδου (σ.σ. το δεύτερο μεγαλύτερο, μετά από το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου).
-Εάν η δημοτική Αρχή θέλει να συνεχίσει το φεστιβάλ Cosmopolis, ας το διοργανώνει ο Δήμος Καβάλας με απευθείας χρηματοδότηση. Ας προσλάβει εξωτερικό συνεργάτη (σ.σ. καλλιτεχνικό διευθυντή) με διαγωνισμό και ας ψηφίσει προϋπολογισμό με την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Πως διοργανώνει τις γιορτές των «Ελευθέριων» της πόλης κάθε έτος;
-Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας πρέπει να κάνει το έργο του, όπως ορίζεται στον «καταστατικό χάρτη» της ίδρυσης των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., απερίσπαστο. Αυτό σημαίνει ότι, ο Δήμος Καβάλας πρέπει να εξετάσει την «αυτονόμηση» του φεστιβάλ Φιλίππων και την διοργάνωση αυτού από έναν Θεατρικό Οργανισμό στο πρότυπο της εταιρείας «Ελληνικό φεστιβάλ Α.Ε.», που διοργανώνει το φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου. Έως τον Σεπτέμβριο, που θα έρθει στην Καβάλα η υπουργός πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, υπάρχει αρκετός χρόνος να ετοιμάσει η δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας την σχετική πρόταση και να την καταθέσει στην υπουργό. Το φεστιβάλ Φιλίππων, θα πάρει άλλη διάσταση!