• Ορθώς, κατά την άποψη μας, συνέχισε ο Δήμος Καβάλας να περιποιείται την ακτή Καλαμίτσα, μετά τη λήξη της περιόδου παραχώρησης από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.). Διότι, αν άφηνε τη φροντίδα στην ΕΤ.Α.Δ., η ακτή Καλαμίτσα, από το καμάρι της πόλης, θα καταντούσε η μεγάλη «πληγή», λόγω της εγκατάλειψης. Όμως, αυτή η εξυπηρέτηση πρέπει να σταματήσει, αφού η ιδιοκτήτρια της ακτής, δεν προτίθεται να ανανεώσει τη δωρεάν παραχώρηση στον Δήμο Καβάλας. Και ο Δήμος Καβάλας, επίσης, χρειάζεται το προσωπικό, για να φροντίσει τις δημοτικές παραλίες, όπως της Ραψάνης, του Περιγιαλίου, της Άσπρης Άμμου, της Νέας Καρβάλης και του Παληού.
  • Αναρωτιόμαστε, ακόμα, πως θα βγάλει η ΕΤ.Α.Δ. σε διαγωνισμό την ακτή Καλαμίτσα, για να προσελκύσει κάποιο μισθωτή, αν δεν επιλύσει το σοβαρό πρόβλημα με τα θαλάσσια ρεύματα, που μεταφέρουν, κάθε χειμώνα, την άμμο προς την πλευρά του λιμενίσκου μπροστά από το ξενοδοχείο Lucy. Αν ο μισθωτής είναι υποχρεωμένος να δαπανά, κάθε έτος, ένα σεβαστό χρηματικό ποσό, για να ξαναστρώσει την άμμο, είτε θα ζητήσει να πληρώνει χαμηλότερο ενοίκιο, είτε θα προσφέρει πιο ακριβές υπηρεσίες στους λουόμενους.
  • Αν δεν κάνουμε λάθος, επίσης, υπάρχει ζήτημα νομιμοποίησης των αυθαίρετων κτισμάτων στην ακτή, για τα οποία, μάλιστα, επιβλήθηκε πρόστιμο από την Υπηρεσία Πολεοδομίας, το οποίο προκάλεσε τριβή στη σχέση της ΕΤ.Α.Δ. με τον Δήμο Καβάλας. Είναι διατεθειμένη η ιδιοκτήτρια της ακτής, να νομιμοποιήσει τις κατασκευές αυτές, ή θα μεταφέρει κι αυτή την αρμοδιότητα στον μισθωτή;
  • Ο Δήμος Καβάλας μπορεί τα τακτοποιήσει τις προαναφερθείσες εκκρεμότητες. Όσον αφορά την άμμο, μπορεί να κάνει ένα έργο για την προστασία της ακτής, όπως έγινε στην ακτή Ραψάνη, κάτι που είναι πολύ δαπανηρό για τον ιδιώτη και μάλλον τεχνικά αδύνατο να κάνει. Η Υπηρεσία Πολεοδομίας, επίσης, ανήκει στον Δήμο Καβάλας και θα εξασφαλιστεί η απαραίτητη άδεια για τα αυθαίρετα κτίσματα.
  • Ότι κι αν αποφασίσει η ΕΤ.Α.Δ., ο Δήμος Καβάλας θα διεκδικήσει την παραχώρηση της ακτής Καλαμίτσα, έστω κι αν γίνει έναντι ενοικίου. Όμως, ο Δήμος δεν θα επιβάλει αντίτιμο για την είσοδο στη ακτή, όπως θα κάνει ο ιδιώτης μισθωτής. Εάν η ΕΤ.Α.Δ. και ο εντολοδόχος της, θέλουν να τα «οικονομήσουν», για να δανειστούμε μία λαϊκή έκφραση, από την εκμίσθωση της ακτής, τους προειδοποιούμε ότι θα πάρουν μεγάλο ρίσκο.
  • Εάν, όμως, συνεργαστούν με τον Δήμο Καβάλας, η ακτή Καλαμίτσα θα γίνει υψηλού επιπέδου, αλλά, το κυριότερο, θα διατηρήσει τον λεγόμενο «λαϊκό» χαρακτήρα της. Η συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, θεωρούμε, είναι πιο ασφαλής «επένδυση», αφού ο ιδιώτης δεν είναι φορέας.
  • Έχουμε την εντύπωση, ότι οι κυβερνώντες, οι σημερινοί και οι επόμενοι, δεν έχουν το «καθαρό μυαλό» για να αξιολογήσουν τα πράγματα και να πάρουν σωστές αποφάσεις. Η πίεση, για την αύξηση των εσόδων, είναι τόσο μεγάλη, που λειτουργούν σπασμωδικά και εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ