-Θεωρούμε «βαρύ» τον χαρακτηρισμό που έκανε η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, Αναστασία Αντωνίου, σε βάρος συναδέλφων της μελών του συλλόγου, σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού Covid-19. «Οι ελάχιστοι συνάδελφοι θέλουμε να συνετιστούν και να πάψουν να δυσφημούν το εμβόλιο, ή να το αμφισβητούν», είπε. Προφανώς, υπάρχει μία μερίδα γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, οι οποίοι εκφράζουν μία διαφορετική άποψη, από εκείνη που έχει το διοικητικό συμβούλιο και η πλειοψηφία των μελών του συλλόγου. Η «πολυφωνία» και η έκφραση διαφορετικών απόψεων, είναι γνώρισμα των δημοκρατικών κοινωνιών. Η διαφορετική άποψη πρέπει να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς φόβο και περιορισμό, με σεβασμό στον άλλο και ευπρέπεια. Η δυσφήμηση δεν είναι έκφραση δημοκρατικότητας και καταφεύγουν σ’ αυτή, όσοι δεν έχουν εύλογα και ξεκάθαρα επιχειρήματα. Υποθέτουμε πως και μέσα στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας, δεν επικρατεί ομοφωνία για όλα τα ζητήματα.

-Μας προκαλεί αρνητική εντύπωση, επομένως, η απειλή που εξέφρασε η πρόεδρος προς τα μέλη του συλλόγου που έχουν διαφορετική άποψη λέγοντας ότι: «Οι κυρώσεις για όσους συναδέλφους αρνούνται, θα μπορούσαν να είναι πάρα πολύ αυστηρές, απειλούνται δεκάδες ζωές στην περίπτωση που επηρεάζουν γιατροί ασθενείς. Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί να προχωρήσουμε σε πειθαρχικές διώξεις». Όλοι οι γιατροί έδωσαν όρκο, να προστατεύουν την ατομική και την δημόσια υγεία. Θεωρούμε αδιανόητο μερικοί γιατροί, ενσυνείδητα, να βάζουν σε κίνδυνο την ζωή του ασθενή τους και των συνανθρώπων του. Αν πράξουν κάτι τέτοιο, θα παραβούν τον ιατρικό όρκο και θα λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη.

-Θέλουμε, λοιπόν, να μάθουμε, με ποιον τρόπο οι ελάχιστοι γιατροί, μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, διαδίδουν πράγματα που βλάπτουν την εικόνα των εμβολίων και τα οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών που τα παράγουν. Η ίδια η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας δήλωσε ότι τα εμβόλια πήραν έγκριση για επείγουσα χρήση, δηλαδή προέγκριση, ενώ κατατέθηκαν τα αποτελέσματα των μελετών που έγιναν στο στάδιο παραγωγής τους, για να εξασφαλίσουν την κανονική άδεια χρήσης. Η πρόεδρος του Ι.Σ.Κ., επίσης, δήλωσε πως δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό και ο γιατρός, όταν θέλει να εφαρμόσει μία θεραπεία, επιλέγει το φάρμακο που «ταιριάζει» στον ασθενή και στο αποτέλεσμα που θέλει να πετύχει. Δηλαδή, μπορεί να έχει δύο ασθενείς που πάσχουν από την ίδια ασθένεια, αλλά να εφαρμόσει διαφορετική θεραπευτική αγωγή στους δύο. Μπορεί να επιλέξει να δώσει το Χ φάρμακο στον πρώτο και το Ψ φάρμακο στον δεύτερο. Ή μπορεί να δώσει φάρμακο στον έναν και να μην χρειαστεί να δώσει φάρμακο στον άλλο. Αλλά, πριν αποφασίσει την θεραπεία, οφείλει να ενημερώσει πλήρως τον ασθενή και να πάρει την συναίνεσή του. Διότι, υπάρχουν ασθενείς που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν μία προτεινόμενη θεραπεία. Για παράδειγμα, μπορεί ο ασθενής να επιλέξει την φαρμακευτική αγωγή, η οποία θα διαρκέσει περισσότερο χρόνο, ενώ κάποιος άλλος την χειρουργική επέμβαση, για να αποκατασταθεί πιο σύντομα το πρόβλημα υγείας του.

-Αν υπάρχουν γιατροί που δυσφημούν, αποδεδειγμένα, τα εμβόλια κατά του covid-19, οι θιγόμενες εταιρείες που τα παράγουν έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, για να αποκατασταθεί η εικόνα των προϊόντων τους. Δεν χρειάζονται για συνηγόρους οι εταιρείες τους Ιατρικούς Συλλόγους. Η δουλειά των γιατρών είναι να ενημερώσουν τους πολίτες, ώστε να αποφασίσουν εκείνοι τι θα πράξουν. Δεν είναι δουλειά των γιατρών να κάνουν τους «πλασιέ» φαρμάκων, εμβολίων και άλλων χημικών παρασκευασμάτων που χρησιμοποιούνται μαζικά για θεραπευτικό σκοπό. Τέλος, αναρωτιόμαστε πως θα πάρουν αποφάσεις τα διοικητικά συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων για πειθαρχικές διώξεις μελών τους, όταν αυτά δεν έχουν δικαστεί και καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμηση από τα ελληνικά δικαστήρια; Ακόμα και για την αφαίρεση της άδειας άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος, από τον Ιατρικό Σύλλογο, απαιτείται αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ