Με αφορμή τη σύσκεψη στις Κρηνίδες, ο συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Καβάλας εξέδωσε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Η όξυνση των αντιθέσεων και ανταγωνισμών για το μοίρασμα αγορών και ενεργειακών αποθεμάτων, έρχεται όλο και πιο κοντά στην περιοχή μας. Το «όραμα» της ελληνικής αστικής τάξης, να αναβαθμιστεί η χώρα σε ενεργειακό και μεταφορικό κόμβο, επεκτείνεται αναπόφευκτα στα Βαλκάνια, όπου χαράσσεται ένα βασικό τμήμα του ενεργειακού και μεταφορικού δικτύου, με πύλη εισόδου την Ελλάδα από και προς τις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

Η Ελλάδα φροντίζει να διασυνδεθούν οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων με τους μεγάλους αγωγούς αερίου που θα έρθουν σ’ εμάς, ή με τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου. Αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται από τα βασικότερα έργα που «τρέχουν» αυτή την περίοδο στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών στην περιοχή μας:

– Απ’ εδώ θα περάσει ο υπό κατασκευή αγωγός φυσικού αερίου Τ.Α.P. Ετοιμάζεται ο διασυνδετήριος ελληνοβουλγαρικός αγωγός φυσικού αερίου I.G.B. Προχωρούν τα σχέδια κατασκευής πλωτού σταθμού L.N.G. στην Αλεξανδρούπολη, για τον οποίο ενδιαφέρονται οι Η.Π.Α., που διαθέτουν ποσότητες σχιστολιθικού φυσικού αερίου.

– Σχεδιάζεται η κατασκευή μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στην Αλεξανδρούπολη και η σιδηροδρομική σύνδεση με τη Βουλγαρία.

Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παίζει κομβικό ρόλο σ’ αυτούς τους σχεδιασμούς, όχι μόνο επιχειρηματικούς, αλλά και στρατιωτικούς.

Η σύγκρουση που εξελίσσεται στην περιοχή και η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας, που παίρνει και στρατιωτικά χαρακτηριστικάτίποτα καλό δεν προμηνύει για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Η περιοχή των Τεναγών, σε σχέση με την κατασκευή του αγωγού T.A.P., βρίσκεται όπως η ξεμοναχιασμένη αντιλόπη από το τσούρμο των τσακαλιών. Ο αγωγός έχει «καρφωθεί στα σπλάχνα» της περιοχής από Αλεξανδρούπολη και συνεχίζει προς Σέρρες και μένει μόνο το κομμάτι των Τεναγών. Απ’ ότι φαίνεται, αργά, ή γρήγορα, θα γίνει το τελικό «χτύπημα» από τις ύαινες. Οι δίκαιες διαμαρτυρίες των αγροτών των Τεναγών στο σχεδιασμό της διέλευσης του αγωγού και οι επιπτώσεις στην καταστροφή καλλιεργήσιμης γης, δεν παίρνονται υπόψη.

Δεν αποτελεί, όμως, λύση η διεκδίκηση μόνο αλλαγής του σχεδίου χάραξης του αγωγού, χωρίς να παίρνει αυτή υπ’ όψη το σύνολο του σχεδιασμού που εξυφαίνεται στην περιοχή μας. Αυτή τη «γραμμή» ακλούθησαν οι μέχρι τώρα ενέργειες, οι οποίες δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Γιατί έτσι αποκρύπτεται η ουσία, ότι δηλαδή, η κατασκευή του αγωγού T.A.P. είναι συνολικά επιζήμια για τα λαϊκά συμφέροντα, επομένως, μόνο μία συνολική εναντίωση μπορεί να βάλει φρένο στα σχέδια των μονοπωλίων και των κυβερνήσεων των χωρών που εμπλέκονται.

Από την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού, ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει. Σήμερα, έχουμε τα «χειροπιαστά» αποτελέσματα από την κατασκευή του αγωγού, έχουμε λίγες θέσεις εργασίας, με συμβάσεις ακόμα και του ενός μηνός, με χαμηλές αμοιβές – οι μνημονιακοί νόμοι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών – και από την άλλη, ορισμένες «χάνδρες» για τους «ιθαγενείς», που σε άλλες περιοχές δώσανε, γεγονός που κάποιους εδώ σ’ εμάς, τους κάνει να κλαίγονται γιατί εμείς τις χάνουμε. Αυτοί που δικαιολογημένα πανηγυρίζουν, είναι οι εγχώριοι και ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι. Η συγκεκριμένη συμφωνία για τον αγωγό δεν διασφαλίζει αέριο σε χαμηλές τιμές για τη λαϊκή κατανάλωση.

Παράλληλα, εγκυμονεί κινδύνους για ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στη διαπάλη μεταξύ ευρωατλαντικών και ρώσικων ενεργειακών σχεδίων στην ευρύτερη περιοχή της νότιας Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. Ο λαός της περιοχής μας έχει συμφέρον να ορθώσει ανάστημα στη βουτιά που τον σπρώχνει η κυβέρνηση σε ένα καζάνι που βράζει. Να πει «όχι» στην εμπλοκή σε σχεδιασμούς εχθρικούς προς τα συμφέροντά του, να τους αντιπαλέψει, ενισχύοντας την αλληλεγγύη του και την πάλη του, από κοινού με τους άλλους λαούς της περιοχής.

Επισημαίνουμε ιδιαίτερα, πως δεν αρκεί οι φτωχοί αγρότες να εναντιωθούν σήμερα στη μία, ή στην άλλη πλευρά της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως είναι για παράδειγμα το υπάρχον σχέδιο για τη διέλευση του αγωγού T.A.P. Αλλά, να συνδέσουν τις επιμέρους διεκδικήσεις με τον αγώνα ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενάντια στην Κ.Α.Π., πολιτική που οδηγεί στο ξεκλήρισμα τους μικρομεσαίους αγρότες προς όφελος των νεοτσιφλικάδων, των μεγαλεμπόρων». Το δελτίο Τύπου υπογράφει ο επικεφαλής του συνδυασμού και δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ