Με όλη αυτή την κίνηση που έγινε στην Καβάλα, με θέμα την εκλογή του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων, μετά την κοίμηση του κυρού Προκοπίου, αναδείχθηκε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, το οποίο, όπως φαίνεται, έτυχε της προσοχής του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Πολύ νωρίς, υπήρξε μια κίνηση για να ληφθεί υπ’ όψιν η προτίμηση για την εκλογή, του καβαλιώτη Αρχιμανδρίτη Παύλου Κίτσου, από την τοπική κοινωνία, στη θέση του Επισκόπου Καβάλας, την οποία όλοι επικρότησαν και υποστηρίζουμε κι εμείς.

Αρχικά, είχαμε μια επιφύλαξη, για το αν θα πρέπει να μπερδευόμαστε άλλοι, σε αρμοδιότητες που δεν μας ανήκουν και αν θα πρέπει να επιχειρούμε να επηρεάζουμε αποφάσεις άλλων «εξειδικευμένων» οργάνων, όπως στην περίπτωση αυτή είναι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Μπήκε όμως, προς συζήτηση, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, για το αν η εκλογή Μητροπολιτών, (γενικότερα) πρέπει να γίνεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η επιθυμία του λαού που πρόκειται να ποιμάνει ο νεοεκλεγείς.

Μας εντυπωσίασε και μας έπεισε, το άρθρο που δημοσίευσε στη Νέα Εγνατία ο συμπολίτης μας Χρυσόστομος Κοσμίδης και επιχειρηματολογεί με εκκλησιαστικούς όρους για το ότι θα πρέπει η εκλογή Επισκόπων θα πρέπει να γίνεται κυρίως από τον λαό που θα ποιμανθεί. Στο πέρασμα των αιώνων, ορισμένα πράγματα στην Εκκλησία μας, εξελίχθηκαν με τρόπο που δεν είναι ευνοϊκός για την ίδια την Εκκλησία μας, και τα λάθη αυτά που μπήκαν μεταγενέστερα, παρά την προηγούμενη ορθότητα, στις διαδικασίες (και της εκλογής Επισκόπων), γινόταν αποδεκτά, μ’ αυτόν τον λανθασμένο τρόπο, στο όνομα της παράδοσης, η οποία στην Ορθοδοξία, αποτελεί άλλοθι, ομότιμο των ιερών κανόνων.

Δεν υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί η Ορθόδοξη Εκκλησία, εγκαταλείποντας την παράδοση. Αλλά νομίζουμε, πως ορισμένα πράγματα που είναι εξόφθαλμα λανθασμένα και άδικα θα πρέπει να βρεθούν οι Ιεράρχες που θα έχουν το θάρρος να τα αλλάξουν. Όπως πληροφορούμαστε, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος, συζήτησε με την Δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, για να δει, τι ακριβώς ζητάει η τοπική κοινωνία και της υποσχέθηκε ότι το θέμα αυτό θα τον απασχολήσει και ότι θα συναντήσει τον προτεινόμενο Αρχιμανδρίτη Παύλο Κίτσο, για να κάνει ο ίδιος τις δικές του εκτιμήσεις, αν και δεν είναι ο προτεινόμενος στις δικές του επιλογές.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ