Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη και για τη συνάντηση που είχε με τον πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο. Ο πατριάρχης, είπε η δήμαρχος, αισθάνεται «μοναξιά», γιατί έχουν μειωθεί οι επισκέψεις Ελλήνων στο Φανάρι και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να συμμετέχουν σε μία μελλοντική επίσκεψη που θα διοργανώσει ο Δήμος Καβάλας. Για τη συνάντηση της δημάρχου με τον κ. Βαρθολομαίο, το γραφείο Τύπου του Δήμου Καβάλας απέστειλε το ακόλουθο δελτίο:

«Με πολύ εγκαρδιότητα έγινε δεκτή από τον οικουμενικό πατριάρχη, κ. Βαρθολομαίο, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε στην έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι, το περασμένο Σάββατο. Ο οικουμενικός πατριάρχης δέχτηκε τη δήμαρχο στο ιδιαίτερο πατριαρχικό γραφείο και είχε μαζί της μία ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα. Η Δ. Τσανάκα απευθυνόμενη στον Παναγιώτατο, του τόνισε ότι η επίσκεψη αυτή αποτελεί μία οφειλόμενη τιμή προς το πρόσωπο του, αλλά και μία οφειλόμενη υποχρέωση προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης και τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες του Δήμου Καβάλας, για τη συμβολή του Παναγιωτάτου, όσον αφορά την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Επίσης, η δήμαρχος, διερμηνεύοντας τα αισθήματα των Καβαλιωτών προς το πρόσωπο του Παναγιωτάτου, έδωσε στον πατριάρχη τις ολόθερμες ευχές όλων για τη συμπλήρωση των είκοσι πέντε χρόνων πατριαρχίας του. Ακόμα, ευχήθηκε στον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, ο παντοδύναμος Θεός να του χαρίζει δύναμη, υγεία, και μακροημέρευση προς δόξα της Ορθοδόξου Εκκλησίας και προς όφελος όλων των ορθοδόξων χριστιανών.

Ο Παναγιώτατος ευχαρίστησε με θερμά λόγια τη δήμαρχο για την επίσκεψή της, σημείωσε ότι θυμάται με γλυκεία ανάμνηση την τελευταία επίσκεψή του στην Καβάλα και ζήτησε από τη δήμαρχο να μεταφέρει στους δημότες Καβάλας τις ευχές και τις ευλογίες του, για υγεία και κάθε καλό προς όλους. Στο τέλος της συνάντησης, ο οικουμενικός πατριάρχης προσκάλεσε τη δήμαρχο και τη συνοδεία της να παρακαθίσουν στην πατριαρχική τράπεζα.

Η δήμαρχος πρόσφερε στον Παναγιώτατο μία γκραβούρα με τη Βασιλική Β’ των Φιλίππων κι ένα ασημένιο αντίγραφο της δημιουργίας των πρωτόπλαστων που φυλάσσεται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Τη δήμαρχο συνόδευε η διευθύντρια του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του ΥΠ.ΕΞ. (Υπουργείου Εξωτερικών) και εντεταλμένη σύμβουλος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Ολοκαυτώματος, πρέσβης, Φωτεινή Τομαή.

Στο περιθώριο της επίσκεψης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η δήμαρχος Καβάλας συναντήθηκε και συνομίλησε με τον Θεοφιλέστατο εψηφισμένο Επίσκοπο Ευκαρπίας Ιερόθεο, ηγούμενο της πατριαρχικής μονής Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Αστόριας (Η.Π.Α.), η χειροτονία του οποίου έγινε την Κυριακή της Ορθοδοξίας στον ιερό πατριαρχικό ναό Αγίου Γεωργίου.

Ο Θεοφιλέστατος είπε στη δήμαρχο, για την πολύ καλή συνεργασία που έχει με πολλούς Καβαλιώτες που ζούνε στη Βοστόνη και τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που επιτελεί η Εκκλησία τη Αμερικής».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ