«Εντυπωσιακή, από κάθε πλευρά, υπήρξε η παρουσίαση της Καβάλας, ως τουριστικού προορισμού, καθώς και της δράσης Kavala Tales of Taste της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ» στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, το Παρίσι, την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κεντρικότερο σημείο του Quartier Latin και ειδικότερα στο βραβευμένο ως το καλύτερο ξένο εστιατόριο του Παρισιού, Evi Evane και αποτελούσε συνδιοργάνωση του Δήμου Καβάλας με την ελληνική πρεσβεία και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Ήδη, από το πρωινό υπήρχαν πυρετώδεις προετοιμασίες από την ομάδα της γνωστής ελληνίδας σεφ και ιδιοκτήτριας του εστιατορίου, Ντίνας Νικολάου, για το ιδιαίτερα απαιτητικό μενού της Καβαλιώτικης κουζίνας, καθώς το εστιατόριο θα λειτουργούσε μόνο για την εξυπηρέτηση της εκδήλωσης. Τα προϊόντα, τα οποία είχαν φθάσει με επιμέλεια της δημοτικής επιχείρησης από την Καβάλα, έτυχαν αριστουργηματικής διαχείρισης από το team των μαγείρων του εστιατορίου και ανέδειξαν όλα τα χαρακτηριστικά της τοπικής μας κουζίνας».
Τα παραπάνω αναφέρονται σε δελτίο Τύπου, το οποίο συνεχίζει ως εξής: «Τους σαράντα προσκεκλημένους, οι οποίοι είχαν αρχίσει να καταφθάνουν από τις 7μ.μ., υποδέχονταν στην είσοδο του εστιατορίου, η πρόεδρος της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», Αναστασία Ιωσηφίδου και η προϊσταμένη του Ε.Ο.Τ. Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας, Δήμητρα Βοζίκη. Στη λίστα των προσκεκλημένων ξεχώριζε κάποιος δημοσιογράφους από τα εμβληματικότερα Μέσα Ενημέρωσης της Γαλλίας και του κόσμου, όπως οι εφημερίδες Le Figaro και Le Monde, το διεθνές τηλεοπτικό δίκτυο TV5Monde, το Νο1 γαλλικό περιοδικό Femina, καθώς και εκπροσώπους των σημαντικότερων τουριστικών πρακτορείων της χώρας, όπως του μεγαλύτερου Tour Operator για την ελληνική αγορά στη Γαλλία, Heliades, του μεγαλύτερου πρακτορείου πολιτιστικού τουρισμού στον κόσμο, Arts et Vie και διαχειριστές διάσημων τουριστικών blogs, όπως το Happycity, το Chrisvoyages, κ.ά.
Επιπλέον, τίμησαν με την παρουσία τους τη διοργάνωση, η πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, η εμπορική ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας και ο στρατιωτικός ακόλουθος στο Παρίσι.
Το κύριο μέρος της εκδήλωσης άρχισε με σύντομο χαιρετισμό της Δ. Βοζίκη και της ελληνίδας πρέσβειρας, Αγλαΐας Μπαλτά, ενώ το λόγο έλαβε στη συνέχεια η πρόεδρος της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Καβάλας, Αν. Ιωσηφίδου, η οποία αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την αποδοχή της πρόσκλησης, παρουσίασε τους τρεις λόγους, για τους οποίους ο Δήμος Καβάλας πραγματοποίησε τη συγκεκριμένη εκδήλωση στο Παρίσι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους, η αναφορά των ιστορικών δεσμών που συνδέουν την Καβάλα με τη Γαλλία, οι οποίοι αρχίζουν από το 1701, καθώς και η παρουσίαση ενός γραμματοσήμου του 18ου αιώνα των γαλλικών ταχυδρομείων που τόσο στην απεικόνιση του, όσο και στην αποτυπωθείσα επάνω του σφραγίδα, φέρει το όνομα της Καβάλας. Την ομιλία της προέδρου ακολούθησε παρουσίαση του προορισμού Καβάλα και της δράσης Tales of Taste στη γαλλική γλώσσα, που είχε ετοιμαστεί από τη δημοτική επιχείρηση ειδικά για την περίσταση. Αμέσως μετά, προσφέρθηκε το μενού της εκδήλωσης, το οποίο αποτελούνταν κατά σειρά από: καλωσόρισμα, «το προσφάι του καπνεργάτη» με προϊόντα της επιχείρησης Αφοί Τσαρουχά, ορεκτικά (τζατζίκι με στραγγιστό γιαούρτι (Μάρτου) και σέσκουλα), τσιγαριαστά χόρτα με αυγά και παστουρμά Νέας Καρβάλης (Ατλαμάζογλου), παστουρμαδόπιτα και κασεροπιτάκια με αριάνι και σος μελιού και ξυδιού, χταπόδι κρασάτο.
Κυρίως, καλαμάρι γεμιστό με ρύζι Καβάλας (Ε.Α.Σ. Καβάλας), τας κεμπάπ με χυλοπίτες (Γεωτροφή), επιδόρπιο, σεκέρ παρέ, λουκουμάδες Καβάλας (ο Πέτρος) με μέλι Λεύκης (Κτήμα Ερείκη), σάμαλι με κρέμα φιστικιού, σιμιγδαλένιος χαλβάς με μαστίχα, μπαβαρουάζ γιαουρτιού με γλυκό κουταλιού Νέας Καρβάλης (Θωμαΐδη). Το κάθε μέρος του μενού συνοδευόταν με το αντίστοιχο ποτό και ειδικότερα: το καλωσόρισμα με ούζο της ΕΝ.ΠΟ.ΚΑ., τα ορεκτικά με ροζέ κρασί «Βίβλια Χώρα», το κυρίως με λευκό κρασί «Αμπελόεις» και το επιδόρπιο με «Μαλαγουζιά» Συμεωνίδη, ενώ όλα τα γεύματα μαγειρεύτηκαν με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της εταιρίας Sellas.
Σε όλους τους προσκεκλημένους δόθηκε ως δώρο μία συσκευασία που περιείχε από ένα μπουκαλάκι ούζο και λάδι, ένα πουγκί με βότανα, ένα σαπούνι από καπνό και ένα κουτί κουραμπιέδες Χρυσανθίδη, καθώς και προωθητικό υλικό σε ηλεκτρονική μορφή, ενώ πραγματοποιήθηκε και κλήρωση με δώρο τρεις διανυκτερεύσεις για δύο άτομα, προσφορά του προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνη Μιτζάλη και του ξενοδοχείου Lucy.
Η εκδήλωση έληξε αργά το βράδυ, μέσα σε κλίμα ευθυμίας και αφού η πρόεδρος της «Δημωφέλεια» απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις που τις υπέβαλαν οι παριστάμενοι, ενώ κατά τη διάρκεια αυτής δύο εξ’ αυτών, οι οποίοι είναι εισαγωγείς προϊόντων διατροφής στη Γαλλία, συζήτησαν με παριστάμενο επιχειρηματία που συνόδευε την αποστολή, για τις δυνατότητες συνεργασίας, υπό το βλέμμα της εμπορικής ακολούθου, κ. Μητά, η οποία έκανε και τις απαραίτητες συστάσεις.
Η διοίκηση της επιχείρησης οφείλει να ευχαριστήσει, ιδιαιτέρως, την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι και τον Ε.Ο.Τ. Γαλλίας, για την τεράστια συμβολή τους στην επιτυχία του εγχειρήματος, την Aegean, για τη χορηγία των αεροπορικών εισιτηρίων, το προσωπικό του Evi Evane και τις αδελφές Νικολάου, που «απογείωσαν» τις γεύσεις της τοπικής κουζίνας, καθώς και τον τηλεοπτικό σταθμό Ena Channel, για την τηλεοπτική κάλυψη της εκδήλωσης.
Τέλος, να ευχαριστήσουμε τις επιχειρήσεις, οι οποίες προσέφεραν τα προϊόντα τους, πάνω στις οποίες, όπως και στις επιχειρήσεις εστίασης του Δήμου Καβάλας, στοχεύει η εξωστρέφεια του Kavala Tales of Taste, το οποίο μέσα στο 2018 εξέπληξε με την παρουσία του τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Βιέννη και τώρα στο Παρίσι».