– Η ήττα της «Καβάλα B.C.» στο «Ιβανόφειο» γυμναστήριο, από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016, κατέδειξε τις χτυπητές αδυναμίες που έχει, φέτος, το «ρόστερ» της ομάδας της Καβάλας. Κατέδειξε, ακόμα, την ανάγκη, να αξιοποιηθεί το δικαίωμα προσθήκης ενός ακόμα παίκτη, όχι για να μπορεί η Καβάλα B.C. να αντιμετωπίζει «στα ίσια» ομάδες με περισσότερη ποιότητα, εμπειρία και μεγαλύτερο προϋπολογισμό, όπως είναι ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης, αλλά για να «κάνει τη διαφορά» στα παιχνίδια που θα κρίνουν την παραμονή στην Α2 εθνική κατηγορία.
– Κάποιοι θεωρούν ότι ο παίκτης που χρειάζεται η Καβάλα B.C., πρέπει να είναι ψηλός. Χωρίς να γνωρίζουμε τι σκέφτεται ο προπονητής, Ηλίας Μωσαΐδης, για το θέμα αυτό, η άποψη μας είναι, ότι η ομάδα χρειάζεται μία ακόμα λύση στην περιφερειακή γραμμή. Κι αυτό φάνηκε στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος στη Θεσσαλονίκη.
– Στο «Ιβανώφειο» γυμναστήριο δεν αγωνίστηκαν οι: Ετινόσα Ερεβμπενάζιε και Χριστόφορος Κελαϊδής, ενώ στη διάρκεια του παιχνιδιού αποβλήθηκε, με πέντε φάουλ, ο Νάσος Κυριακού, ο οποίος δεν συμπλήρωσε ούτε δέκα λεπτά συμμετοχής! Έτσι, τον χειρισμό της μπάλας και την οργάνωση των επιθέσεων ανέλαβε ο Άντι Μάζουρτσακ, ο οποίος στο α΄ ημίχρονο είχε δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα στην άμυνα του «Ηρακλή» σκοράροντας δέκα πόντους.
– Στη διάρκεια του β΄ ημιχρόνου, όμως, έχοντας την ευθύνη της ασφαλούς μεταφοράς της μπάλας, από το μισό του γηπέδου που αμυνόταν η Καβάλα B.C., στο άλλο μισό που έκανε επίθεση, αναγκάστηκε να «καταναλώσει» πολλή ενέργεια, για να ξεπεράσει το ασφυκτικό μαρκάρισμα (press) των προσωπικών αντιπάλων του, ώστε να φτάσει κοντά στη ρακέτα του «Ηρακλή» και να αρχίσει το επιθετικό σύστημα (play) της ομάδας της Καβάλας.
– Η ασφυκτική πίεση, συν την έλλειψη κάποιου παίκτη που θα του έδινε τις απαραίτητες «ανάσες», επηρέασαν το ποσοστό ευστοχίας και το σκοράρισμά του (σημείωσε πέντε πόντους), με αποτέλεσμα, η Καβάλα B.C. να στερηθεί μία πολύ σημαντική λύση στην επίθεση.
– Επίσης, χωρίς καθαρόαιμο πόιντ γκαρντ, που θα έδινε ώθηση στην ομάδα να «τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο», η Καβάλα B.C. δεν εκδήλωσε ούτε ένα αιφνιδιασμό στο β΄ ημίχρονο, ενώ στο α΄ ημίχρονο είχε πέντε επιτυχημένους σε οκτώ προσπάθειες! Και το παιχνίδι στο «ανοιχτό γήπεδο», ήταν αυτό που την κράτησε κοντά στο σκορ στις δύο πρώτες περιόδους (σκορ 41-37), ενώ είχε 0/9 σουτ από την περιφέρεια (τρίποντα).
– Ο παίκτης που θα αποκτηθεί, επομένως, πρέπει να ταιριάζει στο αγωνιστικό στιλ της ομάδας, που είναι η μεγάλη πίεση στην περιφέρεια και το transition game (παιχνίδι στο «ανοικτό» γήπεδο). Το (αμυντικό) ριμπάουντ, βεβαίως, είναι πολύ σημαντικό κομμάτι για την έναρξη ενός αιφνιδιασμού. Ωστόσο, το περασμένο Σάββατο, η Καβάλα B.C. ενώ κέρδισε τις «μάχες» κάτω από τα καλάθια, πήρε 41 ριμπάουντ έναντι 36 της ομάδας του «Ηρακλή», ηττήθηκε με είκοσι πόντους διαφορά (85-65)! Να σημειωθεί, μάλιστα, ότι από τα 41 ριμπάουντ, τα 16 ήταν επιθετικά!
– Το πρόβλημα στο ριμπάουντ, επομένως, μπορεί να λυθεί εκ των ενόντων και δεν χρειάζεται η απόκτηση ενός ακόμα παίκτη ρακέτας. Αυτό που χρειάζεται, είναι να αυξήσει τα λεπτά συμμετοχής του ο Σταμάτης Αναστασάκης, εφόσον μάθει να διαχειρίζεται τα φάουλ, που είναι η βασική αιτία της μικρής συμμετοχής του στα παιχνίδια.
– Ακόμα, ο Σάββας Μανούσος είναι ένας παίκτης που μπορεί να προσφέρει post up παιχνίδι (σ.σ. παιχνίδι με πλάτη προς το καλάθι), ενώ διαθέτει καλό σουτ από μέση απόσταση. Αν βελτιώσουν το παιχνίδι τους και οι υπόλοιποι παίκτες που αποτελούν την front line (Σκλήβας, Κουμλέλης, Μανάκας), νομίζουμε πως θα μειωθούν οι αδυναμίες μέσα στη ρακέτα. Άρα, δεν είναι απαραίτητο να προστεθεί ένα ακόμα «βαρύ κορμί» στο «ρόστερ».
– Τελευταίο και το σημαντικότερο, στην περίοδο που διανύουμε, αλλά και το καλοκαίρι, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κάποιος αξιόλογος ψηλός παίκτης. Οι αξιόλογοι ψηλοί παίκτες είναι δυσεύρετοι και ως εκ τούτου περιζήτητοι στην αγορά. Είναι πιο εφικτό να βρεθεί ένας γκαρντ, ο οποίος θα προσφέρει μερικά ποιοτικά λεπτά στην περιφέρεια και θα συμπληρώσει τους υπάρχοντες.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ