-Είναι προφανές ότι ο Δήμος Καβάλας αδυνατεί να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία του και να δημιουργήσει έσοδα. Πριν αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το παλιό νοσοκομείο και τον «Διόνυσο», η δημοτική Αρχή αγόρασε δύο παλιές καπναποθήκες, σε πολύ κοντινή απόσταση από το Δημαρχείο, τις οποίες θα ανακαινίσει για να τις χρησιμοποιήσει ως χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων. Απέναντι βρίσκεται η μεγάλη δημοτική καπναποθήκη, η οποία μπορεί να καλύψει την ανάγκη αυτή. Γιατί, λοιπόν, δεν ανακαινίζει τις δύο καπναποθήκες που αγοράστηκαν πρόσφατα, με σκοπό να στεγάσει το Δημοτικό Ωδείο και την φιλαρμονική ορχήστρα μαζί; Και το όμορφο νεοκλασικό κτήριο στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, να το παραχωρήσει, είτε στον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών (Σ.Φ.Γ.Τ.), είτε για να στεγαστεί το μουσείο ιστορίας της πόλης, το οποίο θέλει να στεγάσει στην δημοτική καπναποθήκη.

-Μια και αναφέραμε το μουσείο ιστορίας της πόλης, θα μπορούσαν να στεγαστούν στο νεοκλασικό κτήριο της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, που βρίσκονται σε μία πολυκατοικία στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου! Έτσι, θα τα επισκέπτονται πολίτες, αλλά και σχολεία, για να μάθουν τον σκοπό της δημόσιας αυτής Υπηρεσίας. Και για να γνωρίσουν, μέσα από τα ντοκουμέντα, την τοπική ιστορία. Ο ιστορικός πλούτος που είναι φυλαγμένος στην Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, πρέπει να γίνει κτήμα και του απλού κόσμου. Με την διοργάνωση θεματικών παρουσιάσεων από ιστορικούς ερευνητές, με ομιλίες, προβολές και εκθέσεις ντοκουμέντων. Κλείνουμε την παρένθεση.

-Εάν ο Δήμος Καβάλας δεν έχει την δυνατότητα και το σχέδιο να αξιοποιήσει ορισμένα ακίνητα, όπως το παλιό νοσοκομείο και τον «Διόνυσο», ας τα πουλήσει για να βάλει χρήματα στο δημοτικό ταμείο. Με τα χρήματα από την πώληση των ακινήτων αυτών, θα κάνει άλλες παρεμβάσεις, που είναι απαραίτητες για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών. Όπως, να βελτιώσει το οδικό δίκτυο, να δημιουργήσει νέους κοινόχρηστους χώρους, παιδικές χαρές, να αναπλάσει πάρκα και πλατείες κ.λπ. Γιατί δεν βάζει πωλητήριο στο παλιό νοσοκομείο και τον «Διόνυσο»; Αφού, βεβαίως, ληφθεί σχετική απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο.

-Πάνω από μία δεκαετία, δεν κατέληξε ο Δήμος Καβάλας τι θέλει να κάνει με τα δύο προαναφερθέντα ακίνητα. Ας αποφασίσουν οι ιδιώτες που θα τα αγοράσουν. Αλλιώς, θα περάσει ακόμα μία πενταετία με καμία εξέλιξη στο θέμα αυτό. Ακόμα πέντε έτη, που θα επιβαρύνουν περισσότερο την κατάσταση των εγκαταλελειμμένων κτηρίων. Και θα γίνει πιο δύσκολη, ίσως μη αναστρέψιμη, η κατάσταση. Θα απαξιωθούν εντελώς και θα είναι επιζήμια για τον Δήμο. Ειλικρινά, έχει κουράσει η επανάληψη στο θέμα της αξιοποίησης των δύο δημοτικών ακινήτων. Σε πέντε έτη, δεν θα ασχολείται κανείς με τα κουφάρια της ντροπής!

-Η Καβάλα, δυστυχώς, έγινε «νεκροταφείο» κτηρίων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τις καπναποθήκες. Σ’ αυτές προστέθηκαν δημόσια και δημοτικά ακίνητα. Αντίθετα, χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία διασώθηκαν αρκετά μικρότερα ακίνητα και εντάχθηκαν, πάλι, στην κοινωνική ζωή. Τα περισσότερα για τουριστική χρήση, όπως παρατήρησε ο πρόεδρος των ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, ο οποίος σχολίασε πως τα τελευταία έτη «ξεφυτρώνουν» μικρά και μεσαία τουριστικά καταλύματα, με την ανακαίνιση παλιών κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, ακόμα και τραπεζικών καταστημάτων! Εδώ και δεκαετίες, μέσα στην πόλη, δεν κατασκευάστηκε καινούργιο ξενοδοχείο, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η επισκεψιμότητα. Άρα και η ζήτηση στέγης για βραχυχρόνια διαμονή. Μία μεγάλη μερίδα επισκεπτών επιλέγει τα μικρά και μεσαία καταλύματα, γιατί είναι πιο οικονομικά και πιο «ζεστά» από τις ξενοδοχειακές μονάδες. Με το κτηριακό απόθεμα που προαναφέραμε, καπναποθήκες και δημοτικά-δημόσια ακίνητα, η Καβάλα προσφέρεται για κατοικίες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ