Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι κουραμπιέδες Καβάλας, δηλαδή του Φέσσα, ήταν φημισμένοι διεθνώς εδώ και σχεδόν εκατό χρόνια, όπως και Νέας Καρβάλης τις προηγούμενες δεκαετίες. Η γεύση τους είναι μοναδική, που σε κανένα μέρος του κόσμου δεν βρίσκει κανείς. Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να κατοχυρώσουμε την ονομασία προέλευσης, ούτε για την ονομασία της Καβάλας, ούτε για την ονομασία της Νέας Καρβάλης. Στο παρελθόν, απ’ ότι θυμόμαστε, είχε γίνει μια προσπάθεια για την κατοχύρωση της ονομασίας προέλευσης, αλλά απ’ όσο γνωρίζουμε δεν είχε επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

Μάλλον επειδή η προσπάθεια είχε ως στόχο να κατοχυρωθούν ως «κουραμπιέδες Νέας Καρβάλαης κι όχι Καβάλας. Διαπιστώσαμε, ότι (τουλάχιστον) στην Τουρκία, πωλούνται κουραμπιέδες Καβάλας, καπηλευόμενοι την ονομασία της πόλης. Οι φωτογραφίες είναι από βιτρίνα ζαχαροπλαστείου της Ανδριανούπολης. Στην ουσία εννοούν κουραμπιέδες τύπου Καβάλας. Στα ζαχαροπλαστεία της Τουρκίας παρασκευάζονται κουραμπιέδες, με τελείως διαφορετική γεύση χωρίς καθόλου άχνη, σε μικρά τετράγωνα σχήματα, σαν μπουκιές και χωρίς άχνη. Αυτοί είναι οι απλοί κουραμπιέδες. Οι «κουραμπιέδες Καβάλα», είναι περίπου στο σχήμα των δικών μας κουραμπιέδων σαν κυρτό δάχτυλο, που απλώς είναι πασπαλισμένοι με ελάχιστη άχνη.

Η γευστική διαφορά όπως και η εμφάνιση είναι εμφανέστατη και γι αυτό, όταν έρχονται οι Τούρκοι στην Καβάλα, γνωρίζουν ήδη τους κουραμπιέδες μας και αγοράζουν όσους περισσότερους μπορούν, γιατί αντιλαμβάνονται ότι εδώ είναι η πραγματική πατρίδα του «κουραμπιέ Καβάλα». Μήπως θα πρέπει να ξεκινήσει και πάλι μια προσπάθεια, αυτή τη φορά, όμως, όχι ως κουραμπιέδες Καρβάλης, αλλά ως «κουραμπιέδες Καβάλα», αφού αυτοί έχουν δανείσει το όνομα της πόλης στον τύπο των κουραμπιέδων αυτών;;;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ