Συνάντηση με τους βουλευτές Νομού Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου 19 Νοεμβρίου 2016, εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) Νομού Καβάλας και των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς του Δήμου Καβάλας, στο πλαίσιο της Δράσης: “Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής”. Το θέμα της συνάντησης ήταν, το πρόβλημα στην ομαλή χρηματοδότηση του προγράμματος και κατ’ επέκταση, στην καταβολή της μισθοδοσίας των εβδομήντα, περίπου, εργαζομένων.
Οι εκπρόσωποι του σωματείου των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. Νομού Καβάλας, Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου (πρόεδρος) και Κώστας Γερακίνης (πρώην πρόεδρος), ζήτησαν από τους βουλευτές να παρέμβουν, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλότητα στη χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο διαχειρίζεται η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α. Α.Ε.) και να δοθεί το “ελεύθερο” στο Δήμο Καβάλας, να πληρώνει την μισθοδοσία των εργαζομένων όταν δεν υπάρχει ομαλή ροή.
Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης έδραξε την ευκαιρία και σχολίασε, ότι η δημοτική αρχή του Δήμου Καβάλας δεν έχει ξεκάθαρο κοινωνικό προσανατολισμό. Ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζει όλους τους εργαζομένους ως “οικογένεια”, η προτεραιότητα της είναι άλλη. Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε ότι μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η παρέμβαση του Κ. Γερακίνη, ο οποίος επικαλέστηκε την ξεδιάντροπη απάντηση, όπως τη χαρακτήρισε, που έδωσε στους εργαζομένους η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου “Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή”, Ευαγγελία Δρακονάκη, για να ενισχύσει την άποψη περί αναλγησίας της δημοτικής αρχής.
Η Ευ. Δρακονάκη, είπε, απάντησε πως προτιμά να πληρώσει τους προμηθευτές, παρά τους εργαζομένους στους παιδικούς σταθμούς. Η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ν.Π. “Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή”, προφανώς, ενοούσε ότι δεν θέλει να δημιουργήσει ένα ακόμα πρόβλημα στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών, αφήνοντας οικονομική εκκρεμότητα προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες προς τα παιδιά. Και πολύ λογικά σκέφτηκε.
Όμως, ο Κ. Γερακίνης και οι συνάδελφοι του συνδικαλιστές, δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρουν οι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί στα παιδιά των δημοτών. Και παραβλέπουν, ίσως σκοπίμως, ότι ο Δήμος Καβάλας, όπως και οι άλλοι Δήμοι της Ελλάδας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, δεν είναι οι χρηματοδότες του προγράμματος. Οι Δήμοι είναι “μεσολαβητές”, αφού έκαναν τη γραφειοκρατική διαδικασία και πληρώνουν τους συμβασιούχους εργαζομένους, όταν η κεντρική διοίκηση στέλνει κανονικά τα χρήματα.
Βλέποντας, όμως, την καθυστέρηση που υπάρχει στη χρηματοδότηση, από την Ε.Ε.Τ.Α. Α.Ε., ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να επιχορηγήσει το Ν.Π. “Κοινωνική Αλληλεγγύη και Προσχολική Αγωγή”, για να πληρώσει μερικούς μήνες και έτσι, η οφειλή του φορέα που διαχειρίζεται το πρόγραμμα προς τους εργαζομένους μειώθηκε. Μία εργαζόμενη, μάλιστα, το ανέφερε στη συνάντηση με τους βουλευτές. “Εάν δεν έδινε ο Δήμος Καβάλας τα χρήματα, θα ήμασταν περισσότερους μήνες απλήρωτοι”, σημείωσε.
Να προσθέσουμε, ακόμα, ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ευ. Δρακονάκη, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωστή Σιμιτσή, για το συγκεκριμένο πρόβλημα, τόνισε ότι η συμβολή του Δήμου Καβάλας στη λειτουργία των παιδικών σταθμών είναι μεγάλη, αλλά πλησιάζει η λήξη του οικονομικού έτους 2016 και η δημοτική αρχή πρέπει να διασφαλίσει την μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού. Αυτό προς απάντηση στον Δ. Εμμανουηλίδη και στους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, περί έλλειψης κοινωνικής ευαισθησίας της διοίκησης του Δήμου Καβάλας, που ανέλαβε μία ακόμα οικονομική και κοινωνική υποχρέωση, λόγω της αφερεγγυότητας της κεντρικής διοίκησης.
Κι ενώ θα περίμενε κάποιος, οι βουλευτές να υποσχεθούν στους εργαζομένους, ότι θα ασκήσουν πίεση προς την κυβέρνηση και τον φορέα διαχείρισης του προγράμματος, εκείνοι απάντησαν ότι θα επιδιώξουν συνάντηση με τη δήμαρχο Καβάλας, προκειμένου να πιέσουν τον Δήμο, να συνεχίσει να πληρώνει την μισθοδοσία των συμβασιούχων των παιδικών σταθμών, έως ότου αποκατασταθεί η ομαλή χρηματοδότηση από την κεντρική διοίκηση!
Ο Κώστας Μορφίδης, μάλιστα, μίλησε για μία νομοθετική ρύθμιση, η οποία πρόκειται να ψηφιστεί, για να “παρακάμπτουν” οι Δήμοι τον έλεγχο των επιτρόπων τοπικής αυτοδιοίκησης και να πληρώνουν την μισθοδοσία των συμβασιούχων! Όπως και στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, δηλαδή, οι βουλευτές ρίχνουν το “μπαλάκι” της ευθύνης στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συμμετείχε και ο Γιώργος Παπαφιλίππου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ