-Έγινε έρευνα στο διαδίκτυο, μεταξύ 22 και 24 Ιουλίου 2024, για το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού στην Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 30,5% απάντησαν ότι η χώρα πάσχει από υπερ-τουρισμό, ωστόσο ένα αρκετά υψηλό ποσοστό 74,4% θεωρεί θετική την επίδραση που έχει ο τουρισμός σε κάθε τόπο.

-Κατά την άποψη μου, καρντάσια, το κύριο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ο εποχικός χαρακτήρας του τουρισμού. Δηλαδή, ότι σε ένα διάστημα δύο μηνών, Ιούλιο και Αύγουστο, η Ελλάδα κατακλύζεται από το τουριστικό κύμα. Κι αυτό φαίνεται ως «υπερ-τουρισμός» σε ορισμένους τουριστικούς προορισμούς. Όπως είναι η Θάσος, που έχει τα «σκήπτρα» στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το 2023, όπως ανακοινώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας, διακινήθηκαν προς την Θάσο πάνω από δύο εκατομμύρια επιβάτες από τα πορθμεία της Καβάλας και της Κεραμωτής. Ο μεγάλος όγκος των επιβατών, σαφώς, διακινήθηκε το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος.

-Είναι λογικό, επομένως, όταν μέσα σε δύο μήνες επισκέπτονται την Θάσο, ένα νησί με μέτρια επιφάνεια, ενάμιση εκατομμύριο τουρίστες, τουλάχιστον, να υπάρχουν προβλήματα στην καθημερινότητα. Διότι, ο Δήμος δεν είναι προετοιμασμένος για να καλύψει έναν τόσο υψηλό πληθυσμό, μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει. Ο αριθμός των τουριστών πρέπει να «κατανεμηθεί» σε μεγαλύτερο χρονικό εύρος. Από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο.

-Η Θάσος έχει την «ιδιαιτερότητα» ότι, είναι εύκολα προσβάσιμη από την στεριά. Και η συντριπτική πλειοψηφία των επισκεπτών του νησιού, είναι οδικοί τουρίστες. Δηλαδή, επισκέπτονται το νησί με τα Ι.Χ. αυτοκίνητα. Επίσης, το δίμηνο Ιούλιος-Αύγουστος, είναι το διάστημα που οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν την λεγόμενη καλοκαιρινή άδεια και εξορμούν, κυρίως, προς τα ελληνικά νησιά. Στους ξένους προστίθενται και πολλοί Έλληνες. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τον σωστό προγραμματισμό. Οι εργαζόμενοι, κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, σε συνεννόηση με τους εργοδότες, θα αποφύγουν την άδεια τους δύο συγκεκριμένους μήνες, εάν είναι εφικτό αυτό.

-Η άδεια θα χορηγείται είτε νωρίς τον Ιούλιο, είτε μετά από τις 15 Αυγούστου. Έτσι, θα αποφεύγεται η περίοδος της αιχμής και ο υπερ-τουρισμός στους τουριστικούς προορισμούς με υψηλή επισκεψιμότητα. Κατά τα άλλα, πιστεύω πως η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα υπερ-τουρισμού, πλην ελαχίστων προορισμών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ