-Η βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, Αγγελική Δεληκάρη, επισκέφτηκε την δομή φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι και ενημερώθηκε, από τον διοικητή, ότι φιλοξενούνται 903 άτομα από 38 χώρες! Αντιλαμβάνεστε ότι, μέσα στην πόλη της Καβάλας λειτουργεί μία «πολυπολιτισμική κοινότητα» ανθρώπων, μία «Βαβέλ εθνικοτήτων», που συναντιέται μόνο σε μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού. Δυστυχώς, η Ελλάδα έγινε «κέντρο διερχομένων» και οι δομές φιλοξενίας είναι απαραίτητες, για να μην κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι οι παράνομα εισερχόμενοι αλλοδαποί. Φαντάζεστε ποια κατάσταση θα επικρατούσε στην Καβάλα, αν κυκλοφορούσαν ανεξέλεγκτα εννιακόσια άτομα, από 38 χώρες(!) μέσα στην πόλη;

-Αδυνατούμε να δεχτούμε ότι σε 38 χώρες σήμερα υπάρχει εμπόλεμη κατάσταση. Επομένως, η πλειοψηφία των φιλοξενούμενων στην δομή της Καβάλας, δεν είναι πρόσφυγες που εκδιώχθηκαν, που εκπατρίστηκαν βιαίως, από τον τόπο τους. Πρόκειται για άτομα, που πήραν την απόφαση να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους, για να αναζητήσουν μία καλύτερη ζωή στην πολιτισμένη Δύση και ειδικότερα στην Ευρώπη. Ωστόσο, μεταναστευτικές ροές υπάρχουν και εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου, μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Χιλιάδες Ελλήνων και Ελληνίδων, κυρίως νέων ανθρώπων, μετανάστευσαν σε άλλες χώρες της Ευρώπης για τον ίδιο λόγο. Προκειμένου να αρχίσουν μία καλύτερη ζωή. Όμως, οι μετανάστες από την Ελλάδα, δεν διαμένουν σε δομές φιλοξενίας, ούτε εισέρχονται παράνομα στις χώρες που πηγαίνουν.

-Είμαστε σίγουροι, ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας, για παράδειγμα, δεν θα επέτρεπε να λειτουργεί εντός της πόλης του Μονάχου μία δομή, στην οποία διαμένουν Έλληνες και ξένοι υπήκοοι από άλλες 37 χώρες. Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν τέτοιες δομές σε καμία μεγάλη πόλη της Ευρώπης. Η κεντρική διοίκηση στην Ελλάδα αποδέχτηκε να γίνει η χώρα «κέντρο διερχομένων», διότι είναι ελάχιστος ο αριθμός των αιτήσεων χορήγησης ασύλου και μόνιμης παραμονής, σε σύγκριση με τους διαμένοντες στις δομές φιλοξενίας. Αμφιβάλλουμε εάν στους εννιακόσιους φιλοξενούμενους στο παλιό στρατόπεδο «Ασημακοπούλου», το 10% επιθυμεί να ζήσει μόνιμα στην Καβάλα, ή σε άλλη περιοχή της Ελλάδας. Γιατί, λοιπόν, υπάρχει η δομή αυτή; Γιατί, η κεντρική διοίκηση λαμβάνει σημαντική οικονομική ενίσχυση από τους ευρωπαϊκούς πόρους, για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Επίσης, ένα ποσοστό των φιλοξενούμενων στην δομή προσφέρει εργασία στις τοπικές καλλιέργειες, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών. Αν και ωφελούνται καλλιεργητές των όμορων Δήμων, καμία δημοτική Αρχή δεν επέτρεψε, να λειτουργήσει η δομή μεταναστών στα διοικητικά όρια τους.

-Ακόμα, φαίνεται πως υπάρχει μία «ασυνεννοησία» μεταξύ των βουλευτών Καβάλας του κυβερνώντος κόμματος. Η Αγγελική Δεληκάρη ενδιαφέρθηκε να ενημερωθεί για την λειτουργία της δομής φιλοξενίας μεταναστών στο Περιγιάλι και ιδιαίτερα για την (δημιουργική) απασχόληση των παιδιών. Ο συνάδελφος της, Μακάριος Λαζαρίδης, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό μεταναστευτικής πολιτικής (και ασύλου), Δημήτρη Καιρίδη, για την μετεγκατάσταση της δομής εκτός του αστικού ιστού της Καβάλας. Η ερώτησή του δεν απαντήθηκε, απ’ όσο γνωρίζουμε, από τον αρμόδιο υπουργό. Κι αν απαντηθεί, ο υπουργός δεν θα συμφωνήσει με την μετεγκατάσταση.

-Γιατί οι τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας δεν καταθέτουν κοινή ερώτηση για το ζήτημα αυτό; Γιατί δεν πιέζουν την κυβέρνηση, να ασχοληθεί σοβαρά με το πρόβλημα που υπάρχει στο Περιγιάλι; Γιατί δεν αναδεικνύουν τις ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, που διαφώνησαν με την δημιουργία γκέτο μέσα στον αστικό ιστό της Καβάλας; Γιατί στα σοβαρά θέματα, που απασχολούν την τοπική κοινωνία, δεν ενώνονται για το συμφέρον των Καβαλιωτών;

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. απο 38 οχι. απο 240 ναι. ο οηε εχει την εδρα του στη νεα υορκη και καθε σχετικα γνωστη χωρα εχει και ενα προξενειο συμπεριλαμβανομενης της ελλαδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ