-Το προηγούμενο εγχείρημα στον Δήμο Καβάλας, για την δημιουργία ενός συλλογικού οργάνου στο οποίο θα συμμετέχουν νέοι άνθρωποι, δεν μακροημέρευσε. Ήταν Μάρτιος του έτους 2008, προς το τέλος της πρώτης θητείας της δημοτικής Αρχής με δήμαρχο τον Κωστή Σιμιτσή, όταν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη των εννέα μελών του 1ου Τοπικού Συμβουλίου Νέων (Το.Συ.Ν.) Δήμου Καβάλας. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι, στις εκλογές ψήφισαν 98 νέοι, από τους 243 εγγεγραμμένους στο μητρώο νέων του Δήμου Καβάλας!
-Πώς να μακροημερεύσει ο θεσμός αυτός, που συγκροτήθηκε με την ψήφιση του νόμου 3443 του έτους 2006, όταν στην εκλογική διαδικασία συμμετέχει το 40% των εγγεγραμμένων μελών και λιγότερα από εκατό άτομα, τα οποία εξέλεξαν τους εκπροσώπους όλων των νέων δημοτών του Δήμου Καβάλας! Η χαμηλή συμμετοχή, ή αν προτιμάτε η υψηλή αποχή και για την ακρίβεια αποστασιοποίηση των νέων ανθρώπων από τις συλλογικές διαδικασίες, όπως είναι οι εθνικές και οι δημοτικές εκλογές, παραμένει μεγάλο πρόβλημα. Το αίτιο, κατά την άποψη μας, είναι ότι, οι νέοι άνθρωποι αισθάνονται πως η «φωνή» τους δεν ακούγεται στα συλλογικά όργανα των αποφάσεων. Ότι, οι κυβερνήσεις και οι διοικήσεις των Δήμων, δεν λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τις προτάσεις των νέων ανθρώπων, αλλά εφαρμόζουν την δική τους πολιτική άποψη.
-Μπορεί στο Το.Συ.Ν. να γινόταν γόνιμος διάλογος, με ενδιαφέρουσες προτάσεις και δράσεις, μπορεί ο πρόεδρος του Το.Συ.Ν. να συμμετείχε στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και να μετέφερε το «απόσταγμα της ζύμωσης» που γινόταν στο συλλογικό όργανο των νέων δημοτών του Δήμου, ωστόσο η ανταπόκριση ήταν ελάχιστη έως και ανύπαρκτη! Όσοι συμμετείχαν στο 1ο (και μοναδικό) Το.Συ.Ν. Δήμου Καβάλας, μπορούν να μας θυμίσουν πόσες και ποιες παρεμβάσεις του έγιναν πράξη από το δημοτικό συμβούλιο, πέρα από κάποιες δράσεις που είχαν στόχο, κυρίως, να προβάλλουν την ύπαρξη του Το.Συ.Ν. στην κοινωνία και να προσελκύσουν νέους ανθρώπους. Υπάρχει κάποιο έργο, ή δράση, που πραγματοποιήθηκε τότε, άλλαξε την πόλη και ήταν πρόταση του συμβουλίου των νέων; Εμείς δεν θυμόμαστε. Εκτός κι αν η μνήμη μας είναι ασθενής.
-Γι’ αυτό τον λόγο, επομένως, είμαστε επιφυλακτικοί στην αναβίωση του εγχειρήματος, το οποίο ανακοίνωσε η σημερινή δημοτική Αρχή του Δήμου Καβάλας. Θα εγγραφούν στο «μητρώο νέων πολιτών» περισσότερα από τα 243 άτομα που αποτέλεσαν τον «πυρήνα» του 1ου Το.Συ.Ν.; Θα έχει το δημοτικό συμβούλιο νεολαίας πιο ενεργό ρόλο στα πολιτικά πράγματα του Δήμου, ή θα βρίσκεται στην σκιά του δημοτικού συμβουλίου;
-Εμείς πιστεύουμε πως, για να τονωθεί το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων για την πολιτική και ειδικότερα για την συμμετοχή τους στις συλλογικές διαδικασίες, πρέπει να αισθανθούν πως η άποψη τους μετράει, πως μπορούν να παρεμβαίνουν και το κυριότερο, να συμμετέχουν στην λήψη των αποφάσεων. Το αίσθημα αυτό θα δημιουργηθεί αν εκλεγούν στο δημοτικό συμβούλιο και με την ψήφο τους, θα μπορούν να (συν)διαμορφώσουν την κοινωνία που ονειρεύονται και επιθυμούν.