-«Διαβεβαιώνω ότι, οι δημότες δεν θα πληρώσουν το μάρμαρο σε ό,τι αφορά τα δύσκολα οικονομικά μας», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Προμούσας. Η δήλωση αυτή προκάλεσε σ’ εμάς ανησυχία, γιατί η οικονομική βιωσιμότητα του Δήμου εξαρτάται από την κρατική χρηματοδότηση και από τα έσοδα των δημοτικών τελών. Η πανδημία του κορονοϊού covid-19, δεν θα είναι παντοτινή. Τα δύο προηγούμενα έτη, ο Δήμος Καβάλας και οι υπόλοιποι Δήμοι, έλαβαν έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις από την κεντρική διοίκηση, για να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα και για να καλύψουν τις απώλειες εσόδων από τα δημοτικά τέλη. Οι ενισχύσεις αυτές θα «κοπούν», εάν δεν σταμάτησαν, αφού επιστρέψαμε στην κανονικότητα.
-Χωρίς την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ο Δήμος Καβάλας θα στηριχτεί στην τακτική κρατική χρηματοδότηση και στα δημοτικά τέλη. Η κρατική χρηματοδότηση είναι μειωμένη και επαρκεί, μετά βίας, για την κάλυψη των βασικών δαπανών. Επομένως, η μοναδική πηγή πόρων που μπορεί να ρυθμίσει ο Δήμος σύμφωνα με τις ανάγκες του, είναι τα δημοτικά τέλη. Αλλά, τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, τα χρήματα που εισπράττει ο Δήμος, πρέπει να δαπανώνται για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους τομείς της καθαριότητας και του ηλεκτροφωτισμού. Η δημοτική Αρχή, κάθε έτος, εισηγείται το ύψος των δημοτικών τελών και τα όργανα του Δήμου, η οικονομική επιτροπή και το δημοτικό συμβούλιο, εγκρίνει, ή απορρίπτει, την εισήγηση.
-Το 2021, η δημοτική Αρχή εισηγήθηκε ένα Χ ποσοστό μείωσης στα δημοτικά τέλη. Ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι αντιπρότειναν υψηλότερο ποσοστό, με γνώμονα την αύξηση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων από τους καταναλωτές. Παρά την αντίδραση της δημοτικής Αρχής, εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, η πρόταση των δημοτικών συμβούλων των άλλων παρατάξεων. Το επόμενο έτος, 2022, διατηρήθηκε το ίδιο ποσοστό στα δημοτικά τέλη. Ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Προμούσας, μίλησε για σημαντική υστέρηση στα έσοδα των ανταποδοτικών τελών και χαρακτήρισε άστοχη την πρόταση των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων της «αντιπολίτευσης». Θα ρωτήσουμε τον αντιδήμαρχο το εξής. Η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στο υψηλό ποσοστό μείωσης των δημοτικών τελών, στην μη απόδοση (όλων) των χρημάτων από τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας προς τον Δήμο, ή και στα δύο;
-Εάν ισχύει το πρώτο, η δημοτική Αρχή έχει μερίδιο ευθύνης, γιατί το 2022 εισηγήθηκε το ίδιο ποσοστό για τα δημοτικά τέλη. Εάν ισχύει το δεύτερο, ο Δήμος Καβάλας οφείλει να διεκδικήσει τα χρήματα που παρακρατούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Το σίγουρο είναι, ότι δεν αποτελεί σοβαρή λύση η μεταφορά χρημάτων από τα τακτικά έσοδα, για να καλυφθεί η υστέρηση στα ανταποδοτικά. Διότι, έτσι θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στα τακτικά έσοδα!
-Και μία ακόμα ερώτηση, για το τέλος, προς την δημοτική Αρχή. Αφού είχε στόχο να αντικαταστήσει τους λαμπτήρες του οδοφωτισμού, με λαμπτήρες τύπου Led, γιατί δεν καθόρισε ένα συγκεκριμένο ποσοστό στα ανταποδοτικά τέλη στην 4ετή θητεία της, ώστε από τα χρήματα αυτά να προμηθεύεται κάθε έτος έναν αριθμό λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας; Εάν προμηθευόταν 1.000 λαμπτήρες κάθε έτος, σε 4 έτη θα αντικαθιστούσε 4.000 παλιούς λαμπτήρες στα φωτιστικά των δρόμων. Και σε βάθος 12ετίας, ο Δήμος Καβάλας θα είχε σε όλα τα φωτιστικά δρόμου λαμπτήρες Led. Γιατί, επομένως, να υπογράψει την Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης (Σ.Ε.Α.), για να δίνει τα χρήματα που εξοικονομεί από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον ιδιώτη σε βάθος 12ετίας;