• Όσο περισσότερο «σκαλίζει» κάποιος το ζήτημα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έγινε αφορμή να δημιουργηθεί ένταση στην προηγούμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δήμου Καβάλας και να ακολουθήσουν δημόσιες αντιπαραθέσεις αιρετών και μη, είναι βέβαιο πως θα γεννώνται νέα ερωτήματα και επιφυλάξεις για τη σπουδαιότητα του.
  • Δεν μπορεί κανείς να μας πείσει, καταρχάς, πως η σύνθεση του εταιρικού σχήματος έγινε με τυχαία επιλογή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ορίζει ποιοι θα είναι οι εταίροι ενός έργου. Επομένως, η επιλογή έγινε από τον άμεσα ενδιαφερόμενο, που είναι ο Δήμος Καβάλας.
  • Δεν αντιλαμβανόμαστε ποια θα ήταν η συνεισφορά του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας Κρήτης, ή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ή του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού, για παράδειγμα, στην υλοποίηση ενός έργου το οποίο αφορά στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή παρέμβασης, που είναι η παλιά πόλη (σ.σ. συνοικία Παναγίας) και η πολεοδομική ενότητα Αγίου Νικολάου.
  • Μας προκαλεί, επίσης, απορία, γιατί στο εταιρικό σχήμα δεν συμπεριλήφθηκαν ο σύλλογος κατοίκων της παλιάς πόλης, «το Κάστρο», ο σύλλογος αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, που συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση της πρότασης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, ενώ είχαν θέση η μη κυβερνητική οργάνωση «KORAX», η μη κυβερνητική οργάνωση «Παραμυθάδες», το ξενοδοχείο «Ιμαρέτ» και το Ινστιτούτο «Μοχάμετ Άλι».
  • Στις πολυάριθμες συναντήσεις, για την προετοιμασία της πρότασης, συμμετείχαν περισσότεροι φορείς και σύλλογοι, από αυτούς που εντάχθηκαν στο 11μελές εταιρικό σχήμα. Και γιατί δεν συγκροτήθηκε ένα μικρότερο και πιο «ευέλικτο» σχήμα, το οποίο θα διαχειριστεί καλύτερα το έργο;
  • Αναρωτιόμαστε, ακόμα, εάν στην παλιά πόλη οι κάτοικοι δεν έχουν άλλες προτάσεις για την αξιοποίηση του παλιού 1ου δημοτικού σχολείου και συμφώνησαν να στεγαστεί εκεί ένα «μουσείο λαϊκού παραμυθιού»! Από τη συνοικία αυτή, δηλαδή, λείπει ένα τέτοιο μουσείο για να αναδειχθεί περισσότερο; Ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, μίλησε υποτιμητικά για τη σημερινή χρήση του κτιρίου, λέγοντας ότι είναι «αποθήκη» των προσκόπων. Γιατί δεν πρότεινε στο τοπικό τμήμα των προσκόπων να ενταχθεί στο εταιρικό σχήμα, ώστε να μετατραπεί η «αποθήκη», σε μουσείο της (πλούσιας) ιστορίας του προσκοπισμού στην Καβάλα; Απ’ όσο γνωρίζουμε, επίσης, το κτίριο χρησιμοποιείται και από τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας. Ας έκανε πρόταση στο σύλλογο αυτό, για να λειτουργήσει, στο πλαίσιο του έργου, ένα εργαστήρι καλλιτεχνικής φωτογραφίας, το οποίο θα προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.
  • Η Μ.Κ.Ο. «Παραμυθάδες» μπορούν να στεγάσουν το «μουσείο λαϊκού παραμυθιού» σε άλλο δημοτικό χώρο και είμαστε σίγουροι πως οι υπόλοιποι εταίροι, δεν στεναχωρήθηκαν που χάθηκε η ευκαιρία για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Όσον αφορά τις τεχνικές παρεμβάσεις, αυτές θα ενταχθούν στο Ε.Σ.Π.Α., όπως ανέφερε ο δήμαρχος. Μήπως έγινε πολύ φασαρία, για το τίποτα;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ