Η ψήφιση του τεχνικού προγράμματος του έτους 2017, ήταν το κυριότερο από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ωστόσο στην αρχή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καβάλας, την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016, συζητήθηκαν δύο σοβαρά κοινωνικά ζητήματα. Το πρώτο αφορά στην υψηλή ανεργία που έπληξε την επαγγελματική ομάδα των οικοδόμων (και συναφών επαγγελμάτων), λόγω της «καθίζησης» του κλάδου της οικοδομής. «Η οικοδομή έχει «πατώσει» και δεν φαίνεται να γίνεται ανοικοδόμηση τα επόμενα χρόνια. Τα μεροκάματα μειώθηκαν δραματικά και οργιάζει η ανασφάλιστη εργασία», είπε ο πρόεδρος του σωματείου οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Νομού Καβάλας, Αναγνώστης Καραμπατζάκης, στον οποίο δόθηκε ο λόγος για να εκπροσωπήσει τους συναδέλφους του που βρέθηκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.
Ο λόγος της παράστασής τους, εξήγησε ο πρόεδρος του σωματείου, ήταν να διεκδικήσουν από τη δημοτική αρχή περισσότερα έργα αυτεπιστασίας, προκειμένου να βρούνε εργασία οι άνεργοι οικοδόμοι και ιδιαίτερα εκείνοι ποτ βρίσκονται κοντά στη συνταξιοδότηση, ή έχουν οικογένεια με ανέργους, ή μονογονεϊκή οικογένεια, ή άλλο πρόβλημα. Αφετέρου, ζήτησε από τον αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας, οι οικοδόμοι που προσλαμβάνονται στο Δήμο Καβάλας, να παίρνουν ένσημα οικοδόμου και όχι εργαζόμενου γενικών καθηκόντων.
«Είναι πολύ σημαντικό για μένα να δίνω μεροκάματα στους συμπολίτες, αλλά το περιβάλλον έχει δυσκολέψει πολύ. Η γραφειοκρατική διαδικασία μας έχει εγκλωβίσει. Η νέα νομοθεσία, από τον περασμένο Αύγουστο, μας απαγορεύει να δημοπρατήσουμε έργα. Τα έργα αυτεπιστασίας, σιγά-σιγά, καταργούνται, ενώ έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τους διαγωνισμούς για την προμήθεια υλικών. Αλλά και οι θέσεις που μπορεί να προσφέρει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, είναι περιορισμένες», απάντησε η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ενώ συμπλήρωσε ότι οι Δήμοι είναι με «δεμένα τα χέρια».
Το δεύτερο ζήτημα αφορά τη λειτουργία του ιδρύματος «Αγία Μαρίνα». Η δήμαρχος Καβάλας ανέφερε ότι η κατάσταση δεν εμπνέει αισιοδοξία. Το χρέος που δημιουργήθηκε είναι μεγάλο και απειλεί τη βιωσιμότητα της μονάδας πρόνοιας. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Κωστής Σιμιτσής, κάλεσε τη δημοτική αρχή, να αναλάβει ο Δήμος Καβάλας τη λειτουργία του ιδρύματος, για να μη βρεθούν «στο δρόμο» τα παιδιά που φιλοξενούνται σ’ αυτό, εφόσον δεν βρεθεί λύση στη ρύθμιση του χρέους. Σύμφωνα με το καταστατικό του σωματείου, είπε η δήμαρχος, εάν πάψει να λειτουργεί το ίδρυμα, η ευθύνη για τη φιλοξενία των παιδιών μεταβιβάζεται στην Ιατρική Εταιρεία Καβάλας. Κι αν δεν μπορεί να αναλάβει η Ιατρική Εταιρεία, αναλαμβάνει η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως Θάσου και στην περίπτωση αδυναμίας της Ιεράς Μητρόπολης, ο Δήμος Καβάλας. «Παρακολουθούμε στενά το θέμα και αν χρειαστεί θα παρέμβουμε», συμπλήρωσε. Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι από το βράδυ της Πέμπτης 10 Νοεμβρίου 2016, βρίσκεται στην Καβάλα δωδεκαμελής αποστολή τηλεοπτικού σταθμού από την Κίνα, με σκοπό να κάνει λήψεις για την παραγωγή ντοκιμαντέρ, σχετικά με την παλιά πόλη (σ.σ. τη συνοικία της Παναγίας) και των άλλων τόπων που θα επισκεφθεί στην Ελλάδα και είναι: η Αθήνα, ο Πειραιάς, τα Μετέωρα και η αρχαία Ολυμπία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ