-Ο Δήμος Θάσου θα διαθέσει το έτος 2022, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Ελευθέριος Κυριακίδης, το ποσό των 300.000 ευρώ για την ναυαγοσωστική κάλυψη όλων των ακτών του Δήμου. Η δαπάνη αυτή, πρόσθεσε ο δήμαρχος, θα μετακυληστεί στους δημότες. Άραγε, θα δεχτεί η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) να πληρώσει τους ναυαγοσώστες που θα προσληφθούν στην ακτή Καλαμίτσα; Προφανώς, αν γίνει η συμφωνία για την παραχώρηση της ακτής, η δαπάνη αυτή θα βαρύνει τον Δήμο Καβάλας που είναι ο χρήστης και ο πάροχος των υπηρεσιών προς τους λουόμενους.

-Πριν από την διαπραγμάτευση που έκανε ο δήμαρχος, Θόδωρος Μουριάδης, με την διοίκηση της ΕΤ.Α.Δ., υπολόγισε το ετήσιο κόστος διαχείρισης της ακτής και τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος, για να καταλήξει στην πρόταση που εισηγήθηκε στην οικονομική επιτροπή του Δήμου; Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, την οποία ενέκρινε η πλειοψηφία των μελών της οικονομικής επιτροπής, η ΕΤ.Α.Δ. θα παραχωρήσει στον Δήμο Καβάλας την ακτή Καλαμίτσα για χρονική διάρκεια 20+10 ετών, με τους ακόλουθους δύο βασικούς όρους. Ο πρώτος όρος είναι, τα δύο συμβαλλόμενη μέρη να εκμεταλλεύονται «μισά-μισά» τα έσοδα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η ΕΤ.Α.Δ., επιπλέον, θα λαμβάνει ετησίως το χρηματικό ποσό των 25.000 ευρώ από τον Δήμο Καβάλας, για τα τρία πρώτα έτη της διάρκειας παραχώρησης της ακτής, ενώ από το 4ο έτος το ποσό αυτό θα διπλασιαστεί, δηλαδή θα αυξηθεί στις 50.000 ευρώ ετησίως. Ο Δήμος Καβάλας, επίσης, θα αναλάβει την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων, την συντήρησή τους, την πληρωμή του νερού στην Δ.Ε.Υ.Α., το οποίο θα καταναλώνουν οι λουόμενοι και την αποκατάσταση οποιασδήποτε βλάβης.

-«Ήταν μία σκληρή διαπραγμάτευση. Το μη χείρον βέλτιστον. Με αυτή την συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για να δοθεί η Καλαμίτσα στους Καβαλιώτες, όπως η Ραψάνη και το Περιγιάλι», δήλωσε ο αντιδήμαρχος οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Καβάλας, Γιάννης Προμούσας. Υποθέτουμε ότι, ο αντιδήμαρχος και ο δήμαρχος έκαναν τους οικονομικούς υπολογισμούς και τα έσοδα που θα έχει ο Δήμος Καβάλας, θα καλύπτουν όλες τις δαπάνες που προαναφέρθηκαν, για να απολαμβάνουν δωρεάν την Καλαμίτσα οι Καβαλιώτες τα επόμενα 30 έτη. Ακόμα κι ένας αδαής με τα οικονομικά ζητήματα, αν κάνει τον πρόχειρο υπολογισμό, θα διαπιστώσει πως είναι αδύνατο ο Δήμος Καβάλας να έχει έσοδα από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να αποδίδει κάθε έτος 50.000 ευρώ στην ΕΤ.Α.Δ., να πληρώνει τους ναυαγοσώστες, να πληρώνει την κατανάλωση νερού και για την συντήρηση των εγκαταστάσεων. Χωρίς να βάλει ένα ελάχιστο εισιτήριο στους λουόμενους.

-Κι επειδή ο αντιδήμαρχος των οικονομικών Υπηρεσιών ζήτησε μία εναλλακτική πρόταση, αν και η δημοτική Αρχή βιάστηκε να περάσει την εισήγησή της, θα προτείνουμε να γίνει νέα διαπραγμάτευση για το ετήσιο μίσθωμα, το οποίο θα είναι σταθερό από το 1ο έτος παραχώρησης της ακτής και θα διαμορφωθεί σύμφωνα με τις δαπάνες και τα έσοδα του Δήμου Καβάλας. Και να απαλειφθεί, βεβαίως, ο όρος για το 50%-50% στα έσοδα από τα ενοίκια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ