Τον οίκο κοινωνικής μέριμνας και προστασίας, με την ονομασία «Καπλανίδειος» ξενώνας, στην Νέα Καρβάλη, επισκέφτηκε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης. Στον ξενώνα φιλοξενούνται πολίτες από την Ουκρανία, τους οποίους καλωσόρισε στην πόλη και ευχήθηκε να τελειώσουν σύντομα οι εχθροπραξίες και να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Συγκεκριμένα, στον ξενώνα φιλοξενούνται 7 γυναίκες και 9 παιδιά, ενώ αναμένονται δύο ακόμα παιδιά με την μητέρα και την γιαγιά τους από την Οδησσό και το Σούμι. Μεταξύ τους, βρίσκεται και μία γιατρός ελληνικής καταγωγής. «Οι Έλληνες συμπαραστεκόμαστε στο δράμα σας, διότι ζήσαμε παρόμοιες καταστάσεις με την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο κι επειδή στην Καβάλα ξέρουμε από ξεριζωμό, αφού πολλοί είμαστε απόγονοι προσφύγων», είπε ο δήμαρχος και πρόσθεσε ότι θα φιλοξενηθούν όσο χρειαστεί και ότι οι Καβαλιώτες, θα κάνουν το καλύτερο για να νοιώσουν οι φιλοξενούμενοι ότι βρίσκονται σε φιλικό περιβάλλον.

Ο Δήμος Καβάλας προετοίμασε το κτήριο κατάλληλα, τοποθέτησε ηλεκτρικές συσκευές και φρόντισε για την σίτιση των φιλοξενούμενων και γενικότερα για την διαμονή τους στον ξενώνα. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει εγκατάσταση WiFi, ώστε τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματά τους, σε σύνδεση με εκπαιδευτικούς των σχολείων στην Ουκρανία, ενώ τα νήπια θα πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό της Νέας Καρβάλης. Οι φιλοξενούμενοι ζήτησαν να μάθουν την ελληνική γλώσσα και ρωσομαθή δάσκαλο, για να μπορούν να συνεννοούνται με τους κατοίκους της περιοχής.

Τον ρόλο της μεταφράστριας ανέλαβε η Ελένη Λιτβινένκο, που ζει τα τελευταία έτη στην Καβάλα και που δεν έκρυψε τη συγκίνηση της περιγράφοντας την δοκιμασία των συμπατριωτών της. Επίσης, μετέφερε τις ευχαριστίες των φιλοξενούμενων προς τον Καβαλιώτικο λαό, που συνδράμει στην μείωση των προβλημάτων τους και τόνισε ότι επιθυμία των γυναικών είναι, να εργαστούν σε όποια δουλειά υπάρχει, ακόμα και άσχετη με τις σπουδές τους.

Η Κοινότητα Νέας Καρβάλης, θα φροντίσει για την προμήθεια ρουχισμού, επειδή ήταν ελάχιστα αυτά που μπόρεσαν να μεταφέρουν μαζί τους φεύγοντας από τον τόπο τους οι Ουκρανές με τα παιδιά τους. Συμπαραστάτης, από την πρώτη στιγμή, ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Καρακεϊσογλου, ασχολείται με την επίλυση όλων των προβλημάτων, ως ενδιάμεσος με την διοίκηση του Δήμου, ήταν αυτός που δέχτηκε τα πρώτα συγχαρητήρια από τον δήμαρχο. Επεσήμανε ότι, η Νέα Καρβάλη έχει αποκτήσει εμπειρία από την φιλοξενία προσφύγων στο παρελθόν, που ήρθαν από χώρες της Ασίας.

Ο δήμαρχος ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Καβάλας και τον πρόεδρο Μάρκο Δέμπα, τον Σύνδεσμο εργολάβων ηλεκτρολόγων Νομού Καβάλας και το προσωπικό της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Καβάλας (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), γιατί έκαναν τις απαραίτητες εργασίες στον ξενώνα. Ακόμα, ευχαρίστησε το προσωπικό και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, Ντίνο Κλειτσιώτη, για το ενδιαφέρον τους, προκειμένου τα παιδιά των Ουκρανών να κάνουν τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, την επιχείρηση του Κωνσταντίνου Παχούμη και τους φούρνους Φελλαχίδη, για τα τρόφιμα που προσέφεραν, το κατάστημα Μεταξάς, για τα παιχνίδια που πρόσφερε στα παιδιά, τους κατοίκους της Καβάλας και της Νέας Καρβάλης και ιδιαιτέρα την Έλσα Βακιρτζή, που είναι αρωγοί στην προσπάθεια του Δήμου τόσο για την εγκατάσταση των Ουκρανών, όσο και για την συλλογή και αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης στον ουκρανικό λαό.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ