– Ότι δεν κατάφεραν οι Βούλγαροι στις σκληρές και απάνθρωπες κατοχές της Καβάλας, συνέβη την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη δεύτερη δεκαετία του 2.000. Αναφερόμαστε στη διακοπή της έκδοσης της τοπικής εφημερίδας «Ταχυδρόμος», η οποία εξέδωσε το τελευταίο φύλλο της λίγο πριν φύγει το έτος 2016.
– Οι Βούλγαροι κατέστρεψαν τα μηχανήματα και το πολύτιμο αρχείο της εφημερίδας, όμως ο «Ταχυδρόμος» συνέχισε να κυκλοφορεί τις επόμενες δεκαετίες. Δυστυχώς, την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η αναστολή της κυκλοφορίας του, λόγω οικονομικού προβλήματος. Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στον τοπικό έντυπο Τύπο και στην ενημέρωση της κοινωνίας.
– Είναι μία πολύ δυσάρεστη είδηση και εκτός από το πλήγμα στην ενημέρωση, υπάρχει και η κοινωνική διάσταση. Έπρεπε και θα μπορούσε, κατά την άποψη μας, να αποφευχθεί, διότι ο «Ταχυδρόμος» ήταν η μακροβιότερη (από το 1931) και πιο ιστορική εφημερίδα της Καβάλας.
– Ευχόμαστε να βρεθεί τρόπος, ώστε στο μέλλον να επανεκδοθεί και να μακροημερεύσει. Έως τότε, θεωρούμε ότι το αρχείο πρέπει να διαφυλαχθεί, όπως και ο παλιός εξοπλισμός που διασώθηκε και να μεταφερθούν σε ένα χώρο, που θα είναι επισκέψιμος στο κοινό (ντόπιους και ξένους), ώστε οι πολίτες να γνωρίσουν την ιστορία του τοπικού Τύπου και της Καβάλας.
– Αδυνατούμε να καταλάβουμε, γιατί ένα έργο μεγάλης σημασίας, όπως είναι αυτό της ανακατασκευής του αρχαίου θεάτρου της Θάσου, πρέπει να γίνει σε δύο φάσεις και δύο προγραμματικές περιόδους.
– Κάθε προγραμματική περίοδος έχει διάρκεια πέντε με επτά έτη. Το έργο άρχισε την προγραμματική περίοδο 2007-2013 και θα ολοκληρωθεί την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Δηλαδή, θα μεσολαβήσει μία πενταετία, τουλάχιστον, για να επαναλειτουργήσει το αρχαίο θέατρο!
– Αλίμονο! Γιατί τέτοια γραφειοκρατία; «Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται στα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ε.Σ.Π.Α.», είπε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, Σταυρούλα Δαδάκη.
– Με όλο το σεβασμό προς την προϊσταμένη, αλλά αυτή δεν είναι δικαιολογία. Το Ε.Σ.Π.Α. έχει μία συγκεκριμένη διαδικασία για τις εγκρίσεις των μελετών και των εργασιών, αλλά όταν ένα έργο είναι καλά προετοιμασμένο και η χρηματοδότηση γίνεται ομαλά, μπορεί να τελειώσει σε δύο, ή τρία, έτη.
– Αναρωτιόμαστε πόσο καιρό θα χρειαστεί η αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, που είναι μεγαλύτερο από αυτό της Θάσου. Μακάρι να βρεθεί τρόπος, ώστε το θέατρο να μη κλείσει για πολλά χρόνια, ή να γίνει τμηματικά η ανακατασκευή, γιατί θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα και στη διεξαγωγή του φεστιβάλ Φιλίππων.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ