- Δεν αρκεί ο Δήμος Καβάλας να διεκδικεί, από το ελληνικό δημόσιο, τη διαχείριση του παραλιακού μετώπου, που είναι, ομολογουμένως, η «βιτρίνα» και το «φιλέτο» της πόλης. Πρέπει να δείξει εμπράκτως πως θέλει να το αξιοποιήσει, για την ανάπτυξη του τόπου και την ευημερία της κοινωνίας. Ακόμα κι αν παραχωρηθεί όλο το παραλιακό μέτωπο, πλην του κλειστού χώρου στο τελωνείο, ο Δήμος θα χρειαστεί να διαχειριστεί το «φιλέτο».
- Θα επιμείνουμε στη σημασία της ίδρυσης δημοτικού λιμενικού γραφείου, το οποίο θα αποτελέσει το εργαλείο και για την καλύτερη διαχείριση, αλλά και για την επικερδή αξιοποίηση των υποδομών. Των υπαρχουσών κι αυτών που θα κατασκευαστούν. Για παράδειγμα, ο Δήμος Καβάλας διεκδικεί, μεταξύ άλλων, την ανανέωση της παραχώρησης της ακτής «Καλαμίτσα» στη δυτική πλευρά του αστικού ιστού. Ωστόσο, βρίσκει απέναντι την απρόθυμη να συνεργαστεί Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), στην οποία «ανήκει» η ακτή.
- Κάποιος θα πει ότι, είναι περιττό να ιδρυθεί δημοτικό λιμενικό γραφείο στην Καβάλα, αφού υπάρχει ο Οργανισμός Λιμένα. Ο σκοπός του Οργανισμού Λιμένα, κατά την άποψη μας, είναι διαφορετικός από τον Δήμο Καβάλας. Ή πρέπει να είναι διαφορετικός. Δηλαδή, ο Οργανισμός Λιμένα πρέπει να ασχολείται με τη συνεχή αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων, κυρίως στο λιμάνι «Φίλιππος Β», προκειμένου να προσελκύσουν επιβάτες και εμπορεύματα. Ο Δήμος θα αναλάβει τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, την καθαριότητα, την κυκλοφορία των οχημάτων και το τουριστικό κομμάτι.
- Θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, για να κατανοήσετε τη σκέψη μας. Εκτός από τους λεγόμενους «ορφανούς» λιμενίσκους στα παλιά σφαγεία και στην Καλαμίτσα, στη διαχείριση του δημοτικού λιμενικού γραφείου μπορεί να ενταχθεί όλο το παραλιακό μέτωπο, από τη Νέα Καρβάλη μέχρι το Παληό Τσιφλίκι. Δηλαδή, οι οργανωμένες ακτές και το παραδοσιακό ναυπηγείο (καρνάγιο). Το δημοτικό λιμενικό γραφείο, αν στελεχωθεί σωστά, θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει, βρίσκοντας χρηματοδότηση, την ανάπλαση των παραλιακών ζωνών της Νέας Καρβάλης και του Παληού, την κατασκευή καταφυγίων σκαφών στη Νέα Καρβάλη, στα παλιά σφαγεία και στην ακτή Καλαμίτσα. Επίσης, θα βάλει στόχο την ανάπλαση του καρνάγιου και τη δημιουργία ενός τουριστικού πόλου έλξης, που θα αναδείξει, μαζί με το δημοτικό ναυτικό μουσείο, τη ναυπηγική παράδοση και ναυτική ιστορία της πόλης. Το δημοτικό λιμενικό γραφείο, ακόμα, θα οργανώσει τις παραλίες εντός του αστικού ιστού, για να έχουν κάθε έτος τη «γαλάζια σημαία» και να αισθάνονται υπερήφανοι οι Καβαλιώτες.
- Το δημοτικό λιμενικό γραφείο θα γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη κοινωφελής επιχείρηση του Δήμου, μετά τη «Δημωφέλεια», που θα φέρει έσοδα και θα κάνει πράξη αυτό που δεν έχει ολοκληρώσει ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας. Τη συνολική αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου. Η δημοτική Αρχή που θα πραγματοποιήσει τον παραπάνω στόχο, θα προσφέρει πολύ σημαντική υπηρεσία στον τόπο. Προς το παρόν, οι διεκδικήσεις από τον Δήμο Καβάλας γίνονται με αποσπασματική φιλοσοφία.
Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΕΜΕ Γιατί το δημοτικό λιμενικό γραφείο, μπορεί να γίνει η δεύτερη “Δημωφέλεια”