• Θα θυμάστε, οι παλιότεροι αναγνώστες, ότι είχε γίνει πολλή συζήτηση, για την μεταφορά της ψαραγοράς από το ισόγειο του κτιρίου του παλιού Λιμενικού Ταμείου στην παραλία, στο υπόγειο της Δημοτικής Αγοράς Καβάλας. Κάποιοι συμπολίτες και ιχθυοπώλες αντέδρασαν χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα και την αλλοίωση της παραδοσιακής εικόνας της πόλης. Η μεταφορά των ιχθυοπωλείων έγινε και η συζήτηση σταμάτησε αμέσως.
  • Το ίδιο θα γίνει, πιστεύουμε, στην ειλημμένη απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας, να μεταφέρει τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη, από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» στην ιχθυόσκαλα, προκειμένου να τοποθετηθούν καινούργιες πλωτές προβλήτες. Πάλι υπάρχει αντίδραση, ότι θα χαθεί η παραδοσιακή εικόνα του λιμανιού της πόλης, την οποία δίνουν τα σκάφη, οι αλιεργάτες και… οι «μπουγάδες» τους!
  • Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους συμπαθέστατους αλιεργάτες, για τους οποίους, μάλιστα, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας παρουσίασε, το περασμένο καλοκαίρι, ένα θεατρικό έργο σε μία από τις εγκαταλελειμμένες αποθήκες στο Καρνάγιο. Έχουμε πρόβλημα, ωστόσο, με τα φελιζόλ και τα άλλα απορρίμματα που βλέπουμε στη θάλασσα, γύρω και κοντά στα αλιευτικά σκάφη. Νομίζουμε πως αυτή η εικόνα δεν αρέσει σε κανέναν.
  • Το παραλιακό μέτωπο του λιμανιού, είναι η «βιτρίνα» της πόλης. Και τα τελευταία έτη, ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας προσπαθεί να ομορφύνει τη «βιτρίνα» αυτή, με παρεμβάσεις στους χώρους πρασίνου και με την τοποθέτηση των πλωτών προβλητών. Το 2019, αν δεν κάνουμε λάθος, θα γίνει η ανάπλαση στην παλιά προβλήτα των φέρι μπόουτ, που σήμερα είναι χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Με το έργο αυτό, θα ενοποιηθεί το παραλιακό μέτωπο και θα ομορφύνει ακόμα περισσότερο.
  • Το περασμένο καλοκαίρι, αλλά και τα Σαββατοκύριακα του φθινοπώρου, δεκάδες συμπολίτες και επισκέπτες απολάμβαναν τον περίπατο στην παραλία της πόλης, όπου λειτουργούν και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Η μεταφορά των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών, κατά την άποψη μας, δεν θα είναι πλήγμα στην τουριστική εικόνα της πόλης. Την εικόνα αυτή, όμως, θα ενισχύσει η τοποθέτηση καινούργιων πλωτών προβλητών, για την πρόσδεση μεγάλων τουριστικών σκαφών. Η έλλειψη οργανωμένων θέσεων ελλιμενισμού, είναι ανασταλτικός παράγοντας στην προσέλκυση τέτοιων σκαφών, άρα και επισκεπτών με υψηλά εισοδήματα.
  • Από την άλλη πλευρά, η ιχθυόσκαλα είναι ο φυσικός χώρος για τα αλιευτικά σκάφη. Μετά την ανακαίνισή της, έγινε πιο σύγχρονη και λειτουργική. Είμαστε βέβαιοι ότι, με το λιμενικό έργο που σχεδιάζεται να γίνει εκεί, η ιχθυόσκαλα θα αποτελέσει ένα ασφαλές καταφύγιο για τα σκάφη της αλιείας.
  • Να σημειώσουμε, ακόμα, ότι μεγάλος αριθμός ντόπιων και επισκεπτών αρέσκονται να περπατούν στο παραλιακό μέτωπο, από το λιμάνι «Απόστολος Παύλος» μέχρι την ιχθυόσκαλα. Επομένως, αν κάποιος επισκέπτης επιθυμεί να δει την παραδοσιακή εικόνα της πόλης με την ιχθυόσκαλα και τα αλιευτικά σκάφη, μπορεί να περπατήσει μέχρι εκεί. Ενδιάμεσα, επίσης, έχει τη δυνατότητα να κάνει μία στάση και να επισκεφτεί το Ναυτικό Μουσείο στην ακτή Ραψάνη.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνο. Πάντα το καινούριο, το νέο, το διαφορετικό φέρνει αντιδράσεις. Τώρα να δεις πόσο ωραία θα δένουν, τα μοντερνα κότερα με την Παναγία και το φρούριο και τις πλωτές εξέδρες. Όλοι θα βγάζουν φωτογραφίες. Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζουμε κι εμείς. Έχει πάει κανείς στην παραλία του Βόλου; Δεν υπάρχει ούτε ενα ψαροκαικο. Όλα είναι στην ιχθυόσκαλα. Μια τεράστια και πανέμορφη πεζοδρομημενη παράλια, η οποία όμως δεν έχει την γραφικότητα της Καβάλας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ