bty

Ο συνδυασμός «Ο Τόπος της Ζωής μας» απέστειλε το ακόλουθο δελτίο Τύπου: «Τις προηγούμενες ημέρες διοργανώθηκε το περιφερειακό συνέδριο, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης από την κυβέρνηση και την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., με την παρουσία αρκετών υπουργών και υφυπουργών, στελεχών κρατικών φορέων και Υπηρεσιών και με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων της Περιφέρειάς μας.

Αυτό που διαπίστωσαν όσοι συμμετείχαν στις εργασίες του, είναι ότι δόθηκε η ευκαιρία στους φορείς της Περιφέρειας, να θέσουν δημόσια και απευθείας στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες τα ζητήματα που τους απασχολούν και να διεκδικήσουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις γι’ αυτά. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι σε επίπεδο σχεδιασμού υπάρχουν ορισμένες θετικές εξελίξεις, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις για έργα και παρεμβάσεις, οι οποίες, ωστόσο, είναι ερώτημα πότε θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα.

Η δημοτική μας παράταξη ήταν παρούσα από την πρώτη στιγμή και τις δύο ημέρες του συνεδρίου. Παρακολουθήσαμε από κοντά και συμμετείχαμε σε όλες τις παράλληλες διεργασίες του συνεδρίου. Κάναμε δύο παρεμβάσεις στις συνεδρίες για τις υποδομές και τις μεταφορές κατά την πρώτη μέρα και την απασχόληση, τις επενδύσεις και τον τουρισμό κατά τη δεύτερη ημέρα, αναλύοντας στρεβλώσεις και εμπόδια που δυσχεραίνουν την ανάπτυξη και καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες. Ποια συμπεράσματα βγάλαμε:

– Ο Δήμος Καβάλας οφείλει να είναι ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΠΑΡΩΝ στον δημόσιο διάλογο, ειδικά με κυβερνητικούς παράγοντες, ώστε να θέτει δημόσια στα κέντρα λήψης αποφάσεων τις διεκδικήσεις του. Ως εκ τούτου, περιμέναμε από τη δήμαρχο Καβάλας να κάνει μία ολοκληρωμένη παρουσίαση των επί σειρά ετών διεκδικήσεων του Δήμου μας σε όλους τους τομείς.

Αντίθετα, η δήμαρχος Καβάλας ήταν για δύο ημέρες ΑΟΡΑΤΗ και περιορίστηκε στο να παρακολουθεί απλά και να «σχολιάζει», με χοντροκομμένες εξυπνάδες, τις παρεμβάσεις των άλλων. Δεν έκανε καμία ουσιαστική παρέμβαση, με τεκμηριωμένες προτάσεις, επιχειρήματα, σχέδιο. Για ακόμα μία φορά, η εικόνα της εκπροσώπησης του Δήμου από τη δήμαρχο είναι εξαιρετικά προβληματική και δεν διαθέτει τη σοβαρότητα και τον δυναμισμό που χρειάζεται σε τέτοιες περιστάσεις.

Είναι σαφές ότι υπάρχει έντονος ανταγωνισμός ανάμεσα στις πόλεις της Περιφέρειας, η καθεμιά από τις οποίες πιέζει για τα συμφέροντά της. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμεριστούν τα δικά μας συμφέροντα, αν συνεχίζεται η «χαλαρότητα» με την οποία η δημοτική αρχή τα διαχειρίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόταση για ίδρυση σχολής εκπαίδευσης στελεχών του Λιμενικού Σώματος στην Περιφέρεια Α.Μ.-Θ., την οποία διεκδικεί η Αλεξανδρούπολη. Εμείς τι κάνουμε; Οι χρηματοδοτήσεις δεν είναι ατελείωτες. Ο χρόνος για την ωρίμανση μελετών και έργων είναι εξαιρετικά πιεστικός. Όποιος δεν προλάβει, θα μείνει πίσω και «θα ζητιανεύει». Σε σχέση με συγκεκριμένες εξαγγελίες:

– Επιβεβαιώθηκαν οι ανησυχίες μας για τη σύγχυση που υπάρχει σχετικά με τον οδικό άξονα Ε61. Ενώ δεν είναι καθαρό αν το Υπουργείο Μεταφορών έχει την κατασκευή του άξονα στις προτεραιότητές του σαν σύνολο, η Καβάλα, η Δράμα και οι Σέρρες, δεν έχουν συνεννοηθεί για το τι ακριβώς διεκδικούν, ενώ παράλληλα η Δράμα ασκεί μόνη της πιέσεις για την οδική σύνδεση Δράμα – Αμφίπολη. Με παρέμβαση της δημοτικής μας παράταξης, ξεκαθαρίσαμε τα οφέλη από τη δημιουργία του άξονα Ε61 και προτείναμε, μάλιστα, να ενταχθεί η σύνδεση Δράμα – Αμφίπολη στον Ε61 ως κάθετος άξονας. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή «έχει πετάξει την ασπίδα της διεκδίκησης» προ πολλού, με αποτέλεσμα το έργο να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του…

– Οι σιδηροδρομικές συνδέσεις, η ολοκλήρωση της παραχώρησης των τμημάτων της χερσαίας ζώνης από το Υπουργείο Ναυτιλίας στον Δήμο και η ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας, φαίνεται πως βρίσκονται ψηλά στις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής των αρμόδιων Υπουργείων. Ωστόσο, είμαστε ακόμα πολύ πίσω με ευθύνη και της δημοτικής αρχής, η οποία δεν ασχολείται με τη συστηματική διεκδίκησή τους.

– Στη συνεδρία για την ποιότητα ζωής, παρουσιάστηκαν δύο πολύ σημαντικά προγράμματα χρηματοδότησης για τους Δήμους. Το ένα αφορά στην επιχειρηματική αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος των Δήμων για τουριστικές, ή πολιτιστικές χρήσεις και το άλλο στην εκτέλεση έργων ύδρευσης και διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι, συνεπώς, επιτακτική ανάγκη η δημοτική αρχή να προετοιμαστεί, για να εντάξει έργα προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

Μία απορία έχουμε, καταλαβαίνουν η δήμαρχος Καβάλας και τα στελέχη της διοίκησης τι πρέπει να κάνουν; Με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία μας, μάλλον όχι…».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ