Το πρόγραμμα RONNI (Increasing the well being of the population by Robotic and ICT based iNNonative education) στοχεύει στην προώθηση της εφαρμογής της ρομποτικής και των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας (R&ICT) στην εκπαίδευση, προκειμένου να ξεπεραστούν οι μαθησιακές δυσκολίες και να αυξηθεί το εκπαιδευτικό επίπεδο της νέας γενιάς πολιτών. Νέες καινοτόμες στρατηγικές διδασκαλίας και μεθοδολογίες προτείνονται ώστε να υποστηριχθεί η αποτελεσματική μάθηση.
Οι καινοτόμες στρατηγικές και μεθοδολογίες διδασκαλίας, μεταβιβάσιμες σε όλες τις περιοχές, προτείνονται για να υποστηρίξουν την αποτελεσματική μάθηση, συμπεριλαμβανομένου του ρομπότ NAO, εκπαιδευτικών ρομπότ, ιπτάμενων ρομπότ, κλπ. Με τη δημιουργία περιβάλλοντων μάθησης που στηρίζονται στο παιχνίδι (game-like learning), τα παιδιά στα τυπικά και ειδικά σχολεία θα μπορέσουν να αποκαλύψουν τη δημιουργικότητά και τις δυνατότητές τους.
Η κοινοπραξία του RONNI αποτελείται από μακροπρόθεσμες συνεργασίες σε υφιστάμενα έργα που εγγυώνται τη συνέχιση αυτού του έργου στην κοινωνική ρομποτική, τις εκπαιδευτικές τεχνολογίες, το σενάριο ειδικής εκπαίδευσης κλπ. Οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας που βασίζονται στην τεχνολογία πληροφορικής και επικοινωνίας θα υποστηρίξουν τα νεοσυσταθέντα δίκτυα καινοτόμων σχολείων. Η καινοτόμος εκπαίδευση αποτελεί μόνιμη ανάγκη της κοινωνίας μας, η οποία εγγυάται την αειφόρο ανάπτυξη των έργων.
Η κοινοπραξία του RONNI περιλαμβάνει το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ)-Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, το Ινστιτούτο Μηχανικής Συστημάτων και Ρομποτικής (ISER) – Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών (BAS)-Τμήμα Διαδραστικής Ρομποτικής και Συστημάτων Ελέγχου (IRCS) και το Πανεπιστήμιο του Σπλίτ (Κροατία)-Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μηχανολογίας και Ναυπηγικής
Τα αποτελέσματα και τα παραδοτέα των δραστηριοτήτων του προγράμματος RONNI παρουσιάστηκαν σε μια τοπική συνάντηση στο ξενοδοχείο LUCY στη Καβάλα, την Παρασκευή 16/11/2018. Μεταξύ των παρευρισκομένων, ήταν δάσκαλοι, γονείς και εμπειρογνώμονες. Για τα αποτελέσματα του έργου μίλησαν οι καθηγητές Βασίλειος Καμπουρλάζος, Γεώργιος Παπακώστας και Θεόδωρος Παχίδης. Συμμετοχή στην εκδήλωση είχαν επίσης με διαλέξεις η Δρ. Ελένη Βροχίδου και με επίδειξη εκπαιδευτικών εφαρμογών με ρομπότ ΝΑΟ, ο Δρ. Χριστόδουλος Λυτρίδης.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τη σελίδα του έργου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ir.bas.bg/RONNI/index.html