Αξέχαστο παραμένει στη μνήμη μας, εκείνο το τραγικό βράδυ του Σεπτεμβρίου 1994, όταν πρώτοι είχαμε φτάσει τότε, στο σημείο που είχε πέσει το ελικόπτερο των δασοκομάντος στο όρος Λεκάνη. Δέκα νέοι από τους οποίους οι οκτώ καβαλιώτες, έχασαν τη ζωή τους, λίγο νωρίτερα, όταν το ελικόπτερο Χιούι στο οποίο επέβαιναν και επέστρεφαν από το σβήσιμο δασικής πυρκαγιάς, έπεσε στο βουνό αυτό. Οι υπόλοιποι νέοι δασοκομάντος, που δεν επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο και δεν σκοτώθηκαν, «τιμωρήθηκαν» λίγο αργότερα, με τη διάλυση του σώματος των δασοκομάντος, μένοντας στην ανεργία.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δύσκολος ήταν από εκεί και πέρα, ο δρόμος για τους συγγενείς των αδικοχαμένων, των νέων που σώθηκαν και του Συλλόγου Καταδρομέων Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», για να αποκατασταθεί η αλήθεια των αιτίων του τραγικού δυστυχήματος, αλλά και για να παραμείνει άσβεστη η μνήμη των παιδιών που θυσιάστηκαν την ώρα του καθήκοντος. Με τη βοήθεια του τότε Προέδρου της Διευρυμένης Κώστα Τάτση, στο χώρο της θυσίας, στήθηκε περικαλλές μνημείο και ναΐδριο, στο βουνό πίσω από την Τερψιθέα Δράμας, ενώ ύστερα από 23 χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα άλλο μνημείο στην πόλη της Καβάλας, με τη βοήθεια του Δήμου Καβάλας, για να είναι ευκολότερα προσβάσιμο, στο πάρκο με τις άγκυρες, πίσω από την Ιχθυόσκαλα.

Στη μνήμη των δασοκομάτος θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση το πρωί στις 8 της Κυριακής 17 Σεπτεμβρίου, στον ιερό ναό της Αγίας Ειρήνης στην Κηπούπολη και στη συνέχεια στις 10.00’ θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου, στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα των ηρωικών παιδιών της Καβάλας που χάθηκαν εκείνο του απόγευμα του Σεπτεμβρίου του ‘94, παρουσία των αρχών του τόπου, συγγενών, φίλων, συναδέλφων τους, παλιών καταδρομέων  και άλλων καβαλιωτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ