Σε αναστάτωση βρίσκεται ο καλλιτεχνικός κόσμος στην Ελλάδα, λόγω των διαδοχικών αποκαλύψεων και καταγγελιών για περιστατικά κακοποίησης. Ηθοποιοί, κυρίως, μιλούν δημοσίως για τις αρνητικές εμπειρίες που ισχυρίζονται πως βίωσαν, με θύτες συναδέλφους τους, είτε σκηνοθέτες, είτε άλλους ηθοποιούς. Τις τελευταίες ημέρες τρεις γυναίκες ηθοποιοί, που συνεργάστηκαν με το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας, ανακοίνωσαν στο διαδίκτυο (σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης) ότι δέχτηκαν αυταρχική συμπεριφορά από τον καλλιτεχνικό διευθυντή, Θοδωρή Γκόνη, ο οποίος κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στο διοικητικό συμβούλιο του Νομικού Προσώπου.
Στο ζήτημα αυτό έκαναν παρέμβαση οι συνδυασμοί «Ανάσα για τον Δήμο», με επικεφαλής την Δήμητρα Τσανάκα και «Συνεργασία για την Καβάλα», με επικεφαλής τον Νίκο Ξανθόπουλο, που εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση: «Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε με ψυχραιμία, αλλά ταυτόχρονα και με ανησυχία, τα όσα διαδραματίζονται με επίκεντρο τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, μετά τις καταγγελίες για επαγγελματική και ψυχική κακοποίηση από μέρους του, τριών γυναικών που συνεργάστηκαν στο παρελθόν μαζί του. Παρά το γεγονός ότι, σε αυτή την φάση κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει κανέναν, εντούτοις όλοι, πιστεύουμε ότι κατανοούνε την ανάγκη να διαφυλάξουν το κύρος και την αξιοπιστία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας, ενός φορέα πολιτισμού του Δήμου μας, που δεν μπορεί να συσχετισθεί σε καμία περίπτωση με τέτοιου είδους πρακτικές.
Για τον λόγο αυτό, καλούμε τον δήμαρχο, την διοίκηση του Νομικού Προσώπου, αλλά και τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή, να πράξουν το αυτονόητο, που δεν είναι άλλο από την αναστολή της σύμβασης και την αποχή του καλλιτεχνικού διευθυντή, κυρίου Γκόνη, από τα καθήκοντα του, μέχρι να διερευνηθεί η υπόθεση στην ουσία της και κυρίως, αν υπήρξαν αξιόποινες πράξεις, ή παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».
«Με καιρό και με κόπο»
Ο Θοδωρής Γκόνης, από την πλευρά του, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Μετά τις αναρτήσεις των τριών συναδέλφων μου ηθοποιών, στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Facebook, στο μέτρο που με αφορούν, που με τρόπο αδόκητο αναπαρήχθησαν από συγκεκριμένο ειδησεογραφικό ιστότοπο και μάλιστα με τίτλο άκρως παραπλανητικό, θέλω να επισημάνω τα εξής: «Τώρα που ήρθε ο χρόνος και έδειξε την αληθινή διάσταση των πραγμάτων, αισθάνομαι την ανάγκη να δηλώσω ότι καταλαβαίνω τις δυσκολίες των καιρών, την αγωνία και την λαχτάρα των νέων ηθοποιών να βρεθούν, επιτέλους, στην σκηνή, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, κάτι που το δικαιούνται απόλυτα.
Στις μέρες μας, ο χώρος μας δοκιμάζεται. Και δοκιμάζεται σκληρά. Εργάζομαι σαράντα χρόνια στο θέατρο «με καιρό και με κόπο», ως ηθοποιός και σκηνοθέτης. Πιστεύω πως τα έργα μας μιλούν καλύτερα απ’ τα λόγια μας. Αν δεν μπορούν να μιλήσουν αυτά, τότε δεν έχουμε το δικαίωμα να πούμε σχεδόν τίποτα. Όμως, έρχεται η στιγμή, όπου είσαι καταδικασμένος να πεις δύο κουβέντες.
Και επειδή δεν αγαπώ τα πολλά λόγια, ούτε τις δικαιολογίες, κάτι που το έμαθα από τους δασκάλους μου, το μόνο που έχω να προσθέσω, μετά την επιστολή της συγγραφέως και σκηνοθέτιδας, Στέλλας Μιχαηλίδου, η οποία αναλυτικά δίνει απαντήσεις σε όλα, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις του δημάρχου Καβάλας, Θεόδωρου Μουριάδη, επί του θέματος, είναι ότι, στο θέατρο, πολλές φορές, η αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί εντάσεις, που εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και λάθος «αναγνώσεις».
Επιπροσθέτως, έχω να τονίσω ότι, τα αναφερόμενα σε εμένα από τις τρεις ηθοποιούς, αποδείχθηκε ότι δεν στοιχειοθετούν όχι αξιόποινη πράξη, αλλά ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα και δεν δικαιολογούν επ’ ουδενί τις άκρως προσβλητικές φράσεις, που χρησιμοποιήθηκαν από συγκεκριμένα μέσα, με αποκλειστικό σκοπό την συκοφάντησή μου, την οποία από εδώ και πέρα δεν θα επιτρέψω, ασκώντας όλα τα νόμιμα δικαιώματά μου».