Τέσσερα ή και περισσότερα χρόνια πέρασαν από τότε που ο Δήμαρχος Καβάλας την εποχή εκείνη, Κωστής Σιμιτσής, με την πλειοψηφία του, ανέθεσε υδροδυναμική μελέτη στο αντίστοιχο τμήμα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για να εξεταστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ακτή της Καλαμίτσας και να προταθούν λύσεις. Καιρό πριν, πιέζαμε να γίνει η μελέτη αυτή, για να αντιμετωπιστεί κυρίως το πρόβλημα της μεταφοράς και συσσώρευσης της άμμου, από την ακτή στην ανατολική της πλευρά, από τους κυματισμούς και τους νοτιάδες.

Όταν ανέθεσε τη μελέτη στο ΔΠΘ, του είπαμε, ότι θα έπρεπε να δώσει τη μελέτη σε ειδικό ελεύθερο επαγγελματία, δεδομένου ότι όλοι γνωρίζουμε το πόσο αργά τα Πανεπιστήμια ολοκληρώνουν τέτοιες μελέτες. Κι αυτό συμβαίνει, όχι επειδή δεν είναι ειδικοί και δεν έχουν γνώση του αντικειμένου οι αρμόδιοι καθηγητές, αλλά επειδή οι ίδιοι ελάχιστα απασχολούνται. Συνήθως, αναθέτουν το έργο της μελέτης σε κάποιον φοιτητή, στο πλαίσιο της πτυχιακής του ή του διδακτορικού του.

Όπως πληροφορηθήκαμε, αυτός είναι ο λόγος της μεγάλης καθυστέρησης που σημειώθηκε και στη μελέτη αυτή και ένας Θεός ξέρει πότε θα τελειώσει, για να μπορέσει να προγραμματιστεί χρηματοδότηση και να πραγματοποιηθούν τα αναγκαία έργα. Είναι αδιανόητο να μιλάμε για ανάπτυξη σήμερα, όταν μόνο για την μελέτη ενός τέτοιου έργου, που δεν θεωρείται και μεγάλο χρειάζεται τέσσερα, πέντε, ή και περισσότερα χρόνια. Έχουμε την εντύπωση, πως αν το έδινε το έργο σε κάποιον ελεύθερο επαγγελματία με ειδίκευση σε τέτοια έργα, η μελέτη θα είχε τελειώσει προ πολλού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ