Ένα μικρό φόρο τιμής σε όσους, κυνηγημένοι από την προσφυγιά του 1922, υπηρέτησαν τη θάλασσα, αποτελεί το βιβλίο της Ελένης Καλαφάτη, «Αθεράπευτα ναυτικός», που εκδόθηκε από το Ναυτικό Μουσείο Καβάλας και θα παρουσιαστεί την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν: ο επίκουρος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Άγγελος Παληκίδης και ο Νίκος Τσουμπάκης, πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας.
Το βιβλίο αποτελεί μία ιδιαίτερα προσεγμένη και καλοφροντισμένη έκδοση, που επιμελήθηκε ο διακεκριμένος Καβαλιώτης φωτογράφος και γιος της συγγραφέα, Στράτος Καλαφάτης. Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης ταξιδεύει σε μνήμες, γεγονότα και διαδρομές ζωής, που σημάδεψαν τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων. Μέσα από την ιστορική πορεία και την προσωπική διαδρομή του πατέρα της, Γιάννη Άτσαλου, που το 1922, στα εννέα του χρόνια, βρέθηκε μαζί με την οικογένειά του προσφυγόπουλο στην Καβάλα από την ανατολική Θράκη, η Ελένη Καλαφάτη παρουσιάζει, με μοναδική γλαφυρότητα, τις αυθεντικές μαρτυρίες απλών ανθρώπων, που η ιστορία δεν έχει τη δυνατότητα να καταγράψει.
Στο βιβλίο υπάρχουν ανέκδοτες φωτογραφίες από τη ζωή των ναυτικών στην ανατολική Θράκη, αλλά και από την καθημερινότητά τους μετά το 1922 στη νέα τους πατρίδα την Καβάλα. Επίσης, υπάρχουν ενδιαφέροντα σκίτσα με τύπους καραβιών που είχε σχεδιάσει ο Γιάννης Άτσαλος και ένας χάρτης, με τις σημαντικότερες ελληνικές πόλεις της ανατολικής Θράκης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ